Política

política

Junts demanarà suspendre el ple d’investidura d’Illa si Puigdemont és detingut

Cridarà les forces democràtiques a “condemnar l’actitud de rebel·lió del Suprem contra el poder legislatiu”

Turull insta ERC a “millorar en comprensió lectora” perquè la carta de Puigdemont no els culpa de la detenció

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avançat ja que demanaran al president del Parlament, Josep Rull, que suspengui el ple d’investidura si l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont és detingut. “No són condicions de fer aquest ple”, ha assegurat aquest matí en una entrevista al 3/24. Turull ha reiterat que el retorn de Puigdemont és un “compromís que ell té” i que la intenció és que es produeixi pel debat d’investidura per “assistir amb normalitat al ple”.

Després de la reunió aquest matí dels líders del grup parlamentari amb el president de la cambra, el portaveu de Junts, Albert Batet, ha anunciat que faran una crida a totes “les forces democràtiques”, més enllà de les independentistes, per tal de “condemnar l’actitud de rebel·lió del Suprem contra el poder legislatiu” en cas que Puigdemont sigui detingut i empresonat, però ha evitat especular sobre quan serà el retorn i com, i quant temps es podria allargar la suspensió que demanaria Junts del ple. “Farem costat a les institucions del nostre país i les decisions que es prenguin al respecte”, s’ha limitat a dir.

Junts defensa que Puigdemont hauria d’haver estat un dels beneficiaris de la llei d’amnistia, però des del Tribunal Suprem sostenen que l’acusació de presumpta malversació pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017 no és amnistiable. És per això que se sospita que serà detingut un cop creuï la frontera. Turull ha advertit el PSOE que si es produeix l’arrest i “mira cap a un altre costat” caldrà “replantejar” el suport de Junts al govern espanyol. “Actuarem en conseqüència”, ha avisat.

En la mateixa entrevista, Jordi Turull ha instat ERC a llegir detingudament la carta de Puigdemont sobre el seu retorn. En un agre enfrontament entre Junts i ERC pel suport d’aquests últims a Illa, Turull els ha animat a “millorar en comprensió lectora”, perquè segons ell, Puigdemont no els culpa de la seva detenció. Turull ha negat que Puigdemont “responsabilitzés” ERC de la seva possible detenció, per la qual cosa ha descartat una rectificació, com demana ERC.

Batet carrega contra el pacte d’ERC i s’erigeix com a alternativa

El líder parlamentari de Junts, Albert Batet, ha reiterat després de la reunió amb Josep Rull el seu compromís de “no pactar amb aquest PSC” liderat per Salvador Illa, que creu que “donarà l’esquena a una part important de Catalunya”. “Desafiaments d’enorme transcendència no poden ser resolts per un govern fruit d’un pacte de circumstàncies i per necessitats partidistes”, ha reblat Batet, que ha acusat ERC de ser un partit “que més por de les conseqüències d’una repetició electoral en noves condicions que no pas de les conseqüències per al conjunt del país d’un govern presidit per un dels líders més compromesos amb el 155”. Davant d’això, Junts, com a primera força de l’oposició i primera força d’obediència catalana, vol exercir la responsabilitat de “liderar l’alternativa”. “Treballarem per enfortir la transversalitat i la centralitat del nostre projecte polític amb l’objectiu de tenir força suficient per revertir el procés de desnacionalització que començarà a partir del primer govern der la Generalitat exclusivament format per una força de clara dependència espanyola”, ha tancat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

europa

Starmer convoca una nova reunió d’emergència per a tractar l’onada de violència

barcelona
europa

L’OTAN coordina la compra de míssils Patriot per a reposar l’arsenal alemany

barcelona
veneçuela

Maduro demana a la població que elimini el WhatsApp perquè amenaça

barcelona
estats units

Harris tria el progressista Walz com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Rull proposa Illa com a candidat a la investidura en un ple que seria dijous

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Junts denuncia que es va distingir López de Lerma per la seva afinitat amb el govern

SANT FELIU DE GUÍXOLS
política

Aragonès: “Que ningú no dubti, cada pas que fem va orientat a la independència”

barcelona
política

Jovent Republicà diu ara que trencarà la disciplina de vot si ERC es limita a “complaure el PSC”

barcelona
bangladesh

El president dissol el Parlament a petició dels líders estudiantils

barcelona