Política

política

La investidura demà d’Illa, pendent de Puigdemont

El president del Parlament, Josep Rull, va proposar formalment ahir el líder del PSC, Salvador Illa Roca, com a candidat a la presidència de la Generalitat, segons una resolució que va signar minuts després de la preceptiva fase de consultes que va mantenir amb tots els líders dels grups, que li va confirmar que Illa disposa ja dels vots del PSC, ERC i els comuns, que sumen la majoria necessària. Rull ha convocat per avui a les deu del matí la diputació permanent, que és l’òrgan que regeix el Parlament aquesta primera quinzena d’agost, per tal que convoqui formalment el ple. Tot i que fins aquest matí, doncs, no es podrà confirmar la data i hora exactes, Rull ja ha proposat que el ple comenci demà, dijous, a les deu del matí. Si no passés res, el debat podria culminar demà mateix amb la investidura, ja que la portaveu d’ERC, Raquel Sans, també va confirmar ahir a la SER que votaran a favor ja en primera volta, fet que li garanteix la majoria absoluta de 68 vots.

En tot cas, la previsible decisió de Rull ahir també engegava el rellotge del retorn del president a l’exili, Carles Puigdemont, i la seva segura detenció, que es poden produir ara en qualsevol moment, i que poden trastocar aquest calendari. En aquest sentit, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja va avançar ahir que, si és detingut, demanaran a Rull que suspengui el ple d’investidura. “No són condicions de fer-lo”, va assegurar al 3/24. Turull va reiterar que el retorn de Puigdemont és un “compromís que ell té” i que la seva intenció és “assistir amb normalitat al ple”. Després de la seva reunió amb Rull, el líder parlamentari de Junts, Albert Batet, va anunciar també que si el detenen faran una crida a totes “les forces democràtiques”, més enllà de les independentistes, per “condemnar l’actitud de rebel·lió del Suprem contra el poder legislatiu”, si bé va mantenir l’absolut hermetisme sobre quan i com serà el retorn, i va evitar valorar quant temps es podria allargar la suspensió que demanaria Junts del ple. “Farem costat a les institucions del nostre país i les decisions que es prenguin respecte a això”, es va limitar a dir. Junts defensa que a Puigdemont se li ha d’aplicar la llei d’amnistia, però el Tribunal Suprem sosté que l’acusació de malversació pel referèndum de l’1-O no és amnistiable, i li manté l’ordre de detenció. Turull també va advertir ahir el PSOE que si es produeix l’arrest i “mira cap a un altre costat” caldrà “replantejar” el suport de Junts al govern espanyol: “Actuarem en conseqüència.”

Pel seu cantó, com ja va fer fa uns dies la líder dels comuns, Jéssica Albiach, la portaveu parlamentària d’ERC, Marta Vilalta, també va reconèixer al 3/24 que si Puigdemont és detingut “agafa molt pes” l’opció de suspendre o ajornar el ple, si bé alhora va deixar clar que la sessió s’hauria de reprendre “al més aviat possible” perquè les institucions del país “no poden quedar subjectes als tempos del Tribunal Suprem”. Així, també va refermar que la decisió d’ERC de fer president Illa “està presa”, i “no canviarà” en funció dels esdeveniments dels propers dies. “És una decisió amb totes les conseqüències, amb totes les reflexions i debats fets”, va cloure. En aquest sentit, fonts de la nova majoria confien que tot plegat no passi de la setmana vinent.

Independentisme dividit

Vilalta també va dir que, si es convoquen mobilitzacions per la llibertat de Puigdemont, ERC hi serà, com sempre ha estat “en la solidaritat antirepressiva”, tot i que alhora va denunciar el “clima de crispació” que s’està generant al voltant dels republicans i va advertir Junts que deixin “d’’alimentar-lo”. “És inacceptable que ens culpin de la detenció, intolerable”, va insistir, després que així es pogués interpretar en un paràgraf de la carta que va fer pública dissabte Puigdemont. Turull va instar ERC a llegir-la detingudament i els va animar a “millorar en comprensió lectora”, perquè segons ell Puigdemont no els culpa de la detenció, així que va descartar cap rectificació. “De problemes de comprensió lectora no en tenim, tothom ho ha entès igual en aquest país. La frase és ben explícita, ens posa com a subjecte, i això no ho podem permetre, alimentar aquest clima”, va insistir Vilalta.

Turull va descartar un front comú de l’independentisme en l’oposició, si bé la republicana va constatar que han perdut “la majoria política” i que haurien de “treballar per reconstruir-la”. En tot cas, Batet va deixar clar que les posicions estan més fracturades que mai, i va reiterar el seu compromís de “no pactar amb aquest PSC”, que creu que “donarà l’esquena a una part important de Catalunya”. “Desafiaments d’enorme transcendència no poden ser resolts per un govern fruit d’un pacte de circumstàncies i per necessitats partidistes”, va reblar. Davant això, Junts, com a primera força de l’oposició, vol la responsabilitat de “liderar l’alternativa”. “Treballarem per enfortir la transversalitat i centralitat del nostre projecte polític amb l’objectiu de tenir força suficient per revertir el procés de desnacionalització que començarà a partir del primer govern de la Generalitat exclusivament format per una força de clara dependència espanyola”, va cloure.

LES FRASES

No deixarem de bastir ponts, i seria bo que Junts no els enderroqués tots i no alimentés aquest ambient de crispació
Marta Vilalta
portaveu d’erc al parlament

LA DATA

ERC té més por d’una repetició electoral en noves condicions que d’un govern presidit per un líder compromès amb el 155
Albert Batet
líder de junts al parlament
8.8.24
És la data proposada
per Josep Rull per al debat d’investidura. L’haurà de ratificar avui la diputació permanent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.