Política

pròxim orient

Israel investiga l’emissió de passaports fraudulents, inclòs al fill de Netanyahu

L’escàndol podria esquitxar l’actual ministre d’Energia, Eli Cohen, qui entre 2022 i 2024 va ser ministre d’Exteriors

La Policia israeliana ha inspeccionat aquest dimecres la seu del ministeri d’Exteriors a Jerusalem com a part d’una investigació per l’emissió de passaports diplomàtics fraudulents, inclòs un a Yair Netanyahu, fill major del primer ministre, Benjamin Netanyahu.

Segons el mitjà israelià Haaretz, els agents han confiscat documents relacionats amb l’època en què el ministeri era dirigit per Eli Cohen, actual ministre d’Energia, però que entre 2022 i 2024 ostentava la cartera d’Exteriors.

S’espera que el ministre sigui interrogat per les autoritats com a part de la recerca, que es va posar en marxa fa unes setmanes.

L’escàndol va saltar després de la publicació en Haaretz d’una exclusiva el desembre passat que apuntava a Cohen com a presumpte responsable d’emetre passaports diplomàtics a membres importants del Likud, el partit de Netanyahu, inclòs el fill del mandatari, i en contra del criteri dels professionals del ministeri.

Després de la notícia, la fiscal general d’Israel, Gali Baharav-Miara, va ordenar obrir una investigació sobre el cas. “Aquest és un pas important per a aclarir els fets i assegurar el bon govern en les institucions”, ha dit avui el Moviment per a un Govern de Qualitat a Israel, que defensa la democràcia.

El grup va demanar al Tribunal Suprem israelià la cancel·lació dels passaports en qüestió, inclòs el de Yair Netanyahu, i va demanar a tots els involucrats que cooperin amb la investigació.

Els passaports diplomàtics permeten a funcionaris governamentals viatjar entre països amb més facilitat, i hi ha unes directrius clares del ministeri d’Exteriors que regulen qui pot accedir a ells: ministres, legisladors, alts càrrecs militars, diplomàtics i alts càrrecs judicials.

Els qui no estiguin en aquesta llista han de rebre l’aprovació d’un comitè especial que decideix si existeixen raons de seguretat nacional o diplomàtiques que justifiquin la seva emissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.