Política

política

Tot a punt per a la rebuda i detenció de Puigdemont

El Consell de la República, Junts per Catalunya, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), la CUP, els CDR, la Intersindical i el Ciemen, entre altres organitzacions independentistes, han convocat a les 8 d’aquest matí, al passeig Lluís Companys de Barcelona, davant de l’Arc de Triomf, un acte que vol ser multitudinari de rebuda de l’exili al president Carles Puigdemont, que a les 9 ha anunciat que hi farà un discurs i una hora després voldria assistir al ple previst al Parlament per a la investidura del socialista Salvador Illa. Tot i no participar en la convocatòria, ERC també li va dedicar ahir a la xarxa X un “benvingut a casa”, i va recordar que hi ha una llei d’amnistia aprovada “i cal que els tribunals l’apliquin”. “Tota la solidaritat i ganes de tornar-te a tenir a casa, president Puigdemont. Som al teu costat. Et volem a casa i en llibertat”, cloïa. En una nota, a més, ERC va qualificar de “moment excepcional” el retorn, i va explicar que el grup parlamentari el rebrà a les portes del Parlament, “tal com ha fet amb tots els exiliats”. Així mateix, representants d’ERC que no va especificar aniran a l’acte de l’Arc de Triomf. Els comuns també van explicar que el rebran a la porta del Parlament.

Totes les organitzacions convocants van llançar ahir al matí la crida simultània, i mobilitzaran molts dels seus afiliats des de primera hora d’aquest matí per donar la benvinguda a Puigdemont a Barcelona, en un acte després del qual –si bé podria ser perfectament que passés abans– molt segurament serà detingut. En principi es preveu que únicament ell hi intervingui, i que en acabat sigui acompanyat a peu fins a les portes del Parlament –tot vorejant el parc de la Ciutadella, al qual només es podrà entrar per l’accés més proper a l’estació de França– per una multitud on hi haurà dirigents, alcaldes i càrrecs i excàrrecs dels partits, a més de militants i simpatitzants de les entitats independentistes. Vox també ha convocat una mobilització mitja hora abans del ple per reclamar que Puigdemont i el president espanyol, Pedro Sánchez, vagin a la presó.

“He emprès el viatge de retorn des de l’exili, no hi ha cap altre camí cap a la normalitat democràtica que la fi de la repressió política recollida en la lletra i esperit de la llei d’amnistia”, proclamava Puigdemont ahir al matí en un vídeo que va penjar a les xarxes. Allà, va tornar a denunciar que les seves “no són condicions de normalitat democràtica”, ja que el Tribunal Suprem “es nega a obeir” la llei aprovada pel Congrés, i ell i el diputat Lluís Puig no podran assistir “lliurement” al ple d’avui. “Aquest desafiament s’ha de contestar i confrontar”, etzibava Puigdemont, que va qualificar d’“arbitrària i il·legal” la seva probable detenció, i va afirmar que no es pot “callar” davant “l’actitud de rebel·lió en què s’han bunqueritzat alguns jutges del Suprem”. El president a l’exili també va lamentar que al govern espanyol “no sembla que li inquieti massa” el que li pugui passar, i que al futur govern català “li resultarà igual d’indiferent”.

La mà dreta i cap de l’oficina de Puigdemont, Josep-Lluís Alay, va lamentar en una piulada tot el dispositiu de seguretat que han muntat els Mossos al voltant del Parlament per evitar que hi pugui arribar. “Contemplant el final definitiu dels Mossos com a policia catalana”, va reflexionar, una “deriva” de la qual diu haver estat “testimoni directe” els últims set anys. Això sí, també avisa que hi ha “honroses excepcions, herois anònims” que assegura que demà restaran a les ordres de Puigdemont.

Probable ajornament

Tot plegat va venir desencadenat per la convocatòria oficial del ple d’investidura d’Illa per les deu d’aquest matí, que es va aprovar ahir a la diputació permanent amb les abstencions del PP i Vox i els vots a favor de la resta de grups. Segons el president de la cambra, Josep Rull, el ple hauria de començar amb la intervenció sense límit de temps del candidat, al qual seguiria un recés que aniria en funció del temps que durés el seu discurs, per tal que la resta de grups poguessin preparar les seves intervencions. La intenció és concentrar-ho tot en un sol dia, de manera que a la tarda es pogués fer la votació i proclamació d’Illa com a president, tres mesos després del 12-M. “És important que ens posem a treballar”, destacava ahir la portaveu del PSC, Alícia Romero, l’única que va intervenir.

Això sí, en una piulada abans, Rull ja advertia que, en l’escenari del retorn de Puigdemont, “que hi hagi una llei d’amnistia aprovada i en vigor no és cap anècdota. És una qüestió nuclear”. Els últims dies, el mateix Rull i grups com Junts, ERC i els comuns han donat per fet que si es confirma la seva detenció el ple serà ajornat, i faltarà veure fins quan. La majoria de la investidura voldria que no passés de la setmana vinent, però pot dependre també de l’evolució de la situació processal, ja que, si el jutge Llarena l’enviés a presó preventiva, previsiblement se’n demani la llibertat per assistir al ple.

LES FRASES

He emprès el viatge de retorn des de l’exili, no hi ha cap altre camí per a la normalitat democràtica
Carles Puigdemont
130è president de la generalitat
Tota la solidaritat i ganes de tornar-te a tenir a casa, president Puigdemont. Som al teu costat. Et volem a casa i en llibertat!
Piulada esquerra republicana

El PSC i ERC escenifiquen el pacte d’investidura d’Illa

El PSC i ERC van escenificar ahir l’acord tancat d’investidura amb la seva signatura davant la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona. Les encarregades van ser Lluïsa Moret, viceprimera secretària del PSC, i Marta Rovira, secretària general d’ERC, caps dels equips negociadors respectius, que les van acompanyar. A l’acte no s’hi van convocar els mitjans, i se’n van distribuir fotos i en van informar en una breu nota a posteriori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia