Política

àsia

Yunus jura com a cap de govern de Bangladesh al costat de líders de les protestes

L’executiu provisional estarà format per 16 assessors

El premi Nobel Muhammad Yunus ha pres possessió aquest dijous com a nou cap del govern interí de Bangladesh en Dacca, posant fi a un període de buit de poder de quatre dies després de la dimissió i fugida de l’exprimera ministra Sheikh Hasina dilluns passat.

L’economista de 84 anys serà l’encarregat de liderar un executiu provisional amb 16 assessors que governarà el país asiàtic, immers en una greu crisi econòmica i social, aguditzada després de les protestes iniciades el passat 1 de juliol en les quals van morir més de 400 persones, segons va poder comprovar Efe.

De moment, tan sols han pres possessió dels seus càrrecs 13 dels perfils que acompanyaran a Yunus en el Gabinet provisional, entre ells els líders estudiantils Nahid Islam i Asif Mahmud, dos dels principals líders del Moviment d’Estudiants contra la Discriminació.

El nou cap de govern ja ha manifestat el seu interès en què l’Executiu interí sigui un pas entre l’’era de Sheikh Hasina’, en el poder ininterrompudament des de l’any 2009 fins al dilluns passat, i el temps d’un nou govern que pugui sorgir de les urnes.

La celebració d’unes noves eleccions generals en Bangladesh encara no ha estat confirmada, però el president del país, Mohammed Shahabuddin, va anunciar el dimarts la dissolució del Parlament triat en el mes de gener passat.

Mirza Fakhrul, el secretari general de la principal força política opositora de la Lliga Awani de Hasina, el Partit Nacionalista de bangladesh (BNP, per les seves sigles en anglès), ha estat el primer líder polític nacional a felicitar a Yunus.

Als carrers i comerços de Dacca, la investidura de Yunus ha estat seguida amb gran expectació a través de la televisió.

Amb l’arribada de Yunus, Bangladesh inicia un nou període en la seva curta història política recent –va obtenir la seva independència del Pakistan en 1971– i posa fi al període de turnisme entre la Lliga Awani de Hasina i el BNP liderat per la també exmandataria Khaleda Zía.

L’exprimera ministra Hasina roman des del dilluns a Nova Delhi, a l’espera d’esclarir el seu pròxim destí, previsiblement allunyada de la primera línia de la política del seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia