Política

guerra a europa

Rússia fa quatre dies que no pot expulsar a les forces ucraïneses invasores

Si l’ofensiva aconsegueix capturar Lgov, l’objectiu podria ser Kurtxatov on es troba la central nuclear de Kursk

Rússia continua aquest divendres intentant expulsar a les tropes ucraïneses que el passat dimarts van irrompre a la regió de Kursk, en l’atac més gran al seu territori en gairebé dos anys i mig de contesa, que segons el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, farà sentir a aquest país “el que ha fet” en portar la guerra a Ucraïna.

Després de quatre dies de combats, en els quals les forces ucraïneses han aconseguit endinsar-se en el territori rus fins a 35 quilòmetres en alguns llocs, segons l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW), Rússia ha ampliat avui l’estat d’emergència decretat en les zones frontereres amb Ucraïna a tota la regió de Kursk.

L’avanç ucraïnès ha estat corroborat per bloguers militars russos i el canal de Telegram Rybar, considerat pròxim al ministeri de Defensa de Rússia.

Avanços llampecs sense xocs frontals

Segons Rybar, l’enemic empra una tàctica d’avanços ràpids amb petits grups d’assalt integrats per fins a sis blindats que eludeixen les posicions russes i entren en les localitats pròximes per a fer registres, després dels quals les abandonen, amb el que creen la impressió d’una gran ofensiva.

“Aquesta tàctica permet a les Forces Armades d’Ucraïna aconseguir el seu principal objectiu: sembrar pànic i entrar en un espai operatiu on no hi ha posicions preparades prèviament”, ha afegit el canal, que ha opinat que per a detenir a l’enemic serà necessari minar densament les possibles rutes del seu avanç.

La magnitud de l’atac ucraïnès la confirmen les dades ofertes avui pel comandament militar rus, que ha declarat que les forces ucraïneses han sofert 945 baixes i perdut més d’un centenar de blindats des del començament de la incursió.

Rússia ha anunciat l’enviament de reforços a la regió de Kursk i fa servir l’artilleria i l’aviació per a contenir a les tropes ucraïneses.

D’altra banda, l’Exèrcit ucraïnès ha confirmat que anit va dur a terme un atac “reeixit” amb drons contra un aeròdrom militar a la regió russa de Lípetsk, al sud de Kursk. “En el curs de l’atac van ser destruïts dipòsits que emmagatzemaven bombes aèries guiades i una sèrie d’instal·lacions en la proximitat de l’aeròdrom”, segons ha indicat l’Estat Major de les Forces Armades ucraïneses en el seu canal de Telegram.

Diverses localitats pròximes a l’aeròdrom han estat evacuades a causa de la “detonació d’objectes explosius”, ha reconegut el governador de la regió de Lípetsk, Ígor Artamónov.

De moment es desconeix l’impacte d’aquest atac en la capacitat de l’aviació russa per a operar contra les forces ucraïneses que van penetrar en la veïna regió de Kursk, que segons la revista Forbes estan integrades per fins a 10.000 efectius.

Fins ara Ucraïna guarda silenci sobre la incursió en territori de la regió de Kursk. No obstant això, el president ucraïnès ha deixat clar que Rússia ha d’experimentar en carn pròpia el que és la guerra.

Els que ja han començat a sentir en carn pròpia les conseqüències de la presència enemiga en el seu territori són els habitants de diverses localitats de la regió de Kursk, entre elles Sudja, a 10 quilòmetres de la frontera, i Lgov, que podria ser el següent objectiu de les forces ucraïneses, segons alguns experts. En cas de conquerir Lgov, les tropes de Kíiv poden dirigir-se a Kurtxatov, on es troba la central atòmica de Kursk.

Les autoritats d’aquesta urbs han cridat avui a la calma, tot i que han reconegut que la situació és “tibant” a causa de combats que es duen a terme a tan sols “desenes de quilòmetres” de la ciutat.

I mentre la guerra es trasllada a Rússia, a Ucraïna les seves conseqüències s’han cobrat aquest divendres la vida d’almenys 12 civils en un supermercat de localitat ucraïnesa de Kostyantynivka, prop del front de Donetsk. Segons Kíiv, un atac rus contra l’establiment ha deixat també més de 40 ferits i danys en edificis confrontants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia