Política

guerra a gaza

Netanyahu retreu al ministre de Defensa que no cregui en la “victòria absoluta” sobre Hamàs

El primer ministre ja va tractar de destituir Gallant al març de l’any passat per l’oposició del ministre a la reforma judicial, però el va mantenir en el càrrec perquè la seva decisió va agreujar les fortes protestes en contra seva

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, li ha retret aquest dilluns al seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, les seves recents declaracions en un comitè parlamentari posant en dubte el concepte de “victòria absoluta” sobre Hamàs que el primer ministre defensa per a continuar amb la guerra a Gaza.

“Quan Gallant adopta la narrativa anti-Israel, danya les probabilitats d’aconseguir un acord per a l’alliberament dels segrestats” en la Franja de Gaza, ha dit en un missatge l’oficina del primer ministre.

El titular de Defensa, que en el passat ha mostrat el seu descontentament amb Netanyahu per no tenir un pla de postguerra clar per a l’enclavament palestí, ha dit avui durant una reunió del Comitè d’Afers exteriors i Seguretat de la Knesset (Parlament israelià) que el concepte de victòria absoluta és “una faula”.

“La raó per la qual l’acord (d’alto el foc) es retarda és, entre altres, Israel”, va dir el ministre, segons el periòdic israelià Maariv, que va recollir les seves declaracions.

L’oficina de Netanyahu, en resposta, ha contestat que l’únic obstacle per a aconseguir un acord a Gaza és el líder de Hamàs, Yahya Sinwar, principal responsable dels atacs del 7 d’octubre i que roman amagat en la Franja.

“Israel només té una opció: aconseguir una victòria absoluta, que significa l’eliminació de les capacitats militars i governamentals de Hamàs, i l’alliberament dels ostatges i aquesta victòria s’aconseguirà”, ha insistit l’oficina.

Després dels retrets del mandatari israelià a Gallant, aquest ha volgut matisar les seves paraules en un missatge publicat la tarda d’aquest dilluns en el seu compte de X en el qual ha assegurat estar “decidit a complir els objectius” de l’ofensiva israeliana en l’enclavament fins al “desmantellament de Hamàs” i el retorn de tots els segrestats.

Negociacions de pau

El desacord entre Netanyahu i Gallant es produeix en ple impuls de les negociacions per a aconseguir un acord de treva a Gaza que permeti alliberar els ostatges israelians que encara romanen en l’enclavament.

Està previst que aquest dijous tingui lloc una reunió convocada pels mediadors (Egipte, els Estats Units i Qatar) per a tractar de rellançar les negociacions, que van quedar en dubte després de la mort de l’anterior líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, en un atac a Teheran atribuït a Israel.

El grup islamista, no obstant això, ha dit que no acudirà a la nova cita, i ha fet una crida a implementar el ja acordat (l’esborrany de treva anunciat pels Estats Units a la fi de maig) en comptes de prosseguir amb noves rondes de negociacions.

Els retrets de Netanyahu arriben també després de setmanes d’especulació en la premsa israeliana sobre els presumptes plans del mandatari de destituir el seu ministre de Defensa, plans que haurien quedat en suspens en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là i pel previsible rebuig de la societat israeliana a la decisió.

El mandatari israelià ja va tractar de destituir a Gallant al març de l’any passat per l’oposició del ministre a la reforma judicial (que buscava donar al Parlament un major control sobre els òrgans judicials del país), però es va veure obligat a mantenir-lo en el càrrec després que la seva decisió agreugés les, ja per si mateix, fortes protestes en contra seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ONU condemna el “devastador” atac d’Israel contra l’escola Al Tabaín a Gaza

barcelona
política

Salellas demana al nou govern que posi el focus en el nou Trueta i en l’habitatge

girona
veneçuela

El TPI investiga possibles crims a Veneçuela després de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu retreu al ministre de Defensa que no creu en la victòria sobre Hamàs

barcelona
ÀSIA

Seül i els EUA faran maniobres militars conjuntes del 19 al 29 d’agost

BARCELONA
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa, que s'estén

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona