Política

La convenció de Kamala Harris

L’entrada en escena de la candidata presidencial demòcrata ha revifat la campanya del partit

La cohesió dels liberals dels EUA, abans impensable, és ara màxima darrere de l’actual vicepresidenta

La cita de Chicago suposa una oportunitat única per presentar un front unit davant l’electorat

Clinton, la primera dona nominada el 2016 per un gran partit, parlarà sobre el camí que emprèn ara Harris

Tothom té la mirada posada en Kamala Harris mentre es prepara per fer història a la convenció nacional demòcrata (DNC, en anglès) a partir d’avui a Chicago, on es convertirà en la primera dona negra i asiàtica que lidera una candidatura presidencial d’un gran partit als EUA. La seva ascensió a la cúspide del partit arriba després de la retirada inesperada de Joe Biden, fa poc menys d’un mes, un esdeveniment que va sacsejar l’escenari polític i va obrir la porta a una nova era per als demòcrates.

Quan Biden va anunciar la seva retirada, Harris va rebre ràpidament el suport públic, i en menys de 24 hores va acumular una quantitat impressionant de delegats que li va assegurar la nominació. La seva campanya, que havia estat relativament tranquil·la fins aleshores, va agafar una nova força. Harris va mobilitzar els seus seguidors i va recaptar més de 300 milions de dòlars en un temps rècord. A més, els seus mítings recents han estat un èxit aclaparador, amb multituds que superen les 10.000 persones, fet que demostra l’energia renovada que ha aportat al partit.

Des de l’elitisme de Hollywood fins a grans sindicats de treballadors, Harris ha estat capaç d’obtenir un gran suport, i ha aconseguit una unió entre els liberals que a hores d’ara és màxima, un escenari que fa poc més d’un mes era impensable. “Tot el partit està darrere de Kamala, una candidata amb una gran trajectòria com a fiscal general i política, que està preparada per ser la primera presidenta dona dels Estats Units”, va assenyalar Laura Rodríguez, vicepresidenta del Centre pel Progrés dels EUA (CAP, segons la seva sigla en anglès), en una entrevista amb El Punt Avui.

Al costat del governador de Minnesota, Tim Walz, Harris ha estat recorrent els estats clau en els últims dies en una gira que ja ha passat per Pennsilvània, Wisconsin, Michigan i Arizona, amb l’objectiu de consolidar el seu suport en aquestes zones estratègiques de cara als comicis del novembre. Són estats pèndol, és a dir, que el seu suport ha fluctuat entre republicans i demòcrates en els últims cicles electorals. Aquesta ofensiva de campanya no només busca mantenir l’ímpetu aconseguit, sinó també arribar a nous segments de votants que podrien ser crucials en les eleccions contra el candidat republicà, Donald Trump. La convenció de Chicago, que se celebrarà des d’ara i fins al 22 d’agost, serà un moment decisiu per al Partit Demòcrata. Més enllà de l’oficialització de la candidatura de Harris, l’esdeveniment servirà per definir la plataforma del partit i unificar les diverses faccions en una mateixa visió. En un any electoral marcat per la polarització i els desafiaments socials, econòmics i sanitaris, la DNC és una oportunitat única per als demòcrates de presentar un front unit davant l’electorat.

Chicago, coneguda com la ciutat del vent, no és una elecció qualsevol per celebrar-hi la convenció. Amb una llarga història com a escenari de grans moments polítics, la ciutat es prepara per rebre més de 50.000 visitants, incloent-hi 20.000 membres de la premsa i 5.500 delegats i alterns. L’impacte econòmic esperat de l’esdeveniment supera els 150 milions de dòlars, amb negocis locals que ja estan planificant actes paral·lels per aprofitar l’afluència de gent. Tot i això, les preocupacions per la seguretat són altes, especialment després del recent intent d’assassinat de l’expresident Trump. Les autoritats han estat treballant durant més d’un any per garantir la protecció de tots els assistents, amb els serveis secrets i la policia local col·laborant per assegurar que la convenció es desenvolupi sense incidents.

La programació de la DNC inclourà discursos de figures emblemàtiques del partit, com el president Biden, que va fer un pas enrere enmig de preocupacions sobre la seva edat i el seu rendiment en les enquestes d’opinió pública. També parlaran l’expresident Barack Obama i els Clinton, tots per contribuir a crear un missatge de continuïtat i unitat. Hillary Clinton, la primera dona nominada per un gran partit el 2016, tindrà l’oportunitat de parlar sobre el camí que Harris està a punt de recórrer i, així, tancar un cercle que va iniciar ella fa gairebé una dècada. Walz, el candidat a la vicepresidència, serà un altre orador destacat, amb un discurs el tercer dia de la convenció. El punt àlgid arribarà el 22 d’agost a la nit, quan Harris acceptarà formalment la nominació. El discurs serà més que una formalitat; serà un moment de gran càrrega emotiva i política, amb l’objectiu d’animar els votants i marcar el to de la recta final de la campanya. Harris té la responsabilitat d’unir un partit que, tot i el suport majoritari, encara afronta tensions internes. Haurà d’oferir una visió clara i inspiradora per al futur, contraposant la seva proposta a la de Trump, que buscarà recuperar la Casa Blanca després d’una presidència polèmica.

Harris està a punt de liderar el Partit Demòcrata en unes eleccions crucials en la història recent dels EUA. La convenció enceta una nova etapa en què buscarà també imprimir un segell propi en la història dels EUA. Amb Chicago com a teló de fons, la DNC es perfila com una cita plena de significat i potencial per marcar el futur del país.

50.000
visitants
es prepara per rebre Chicago, incloent-hi 20.000 membres de la premsa i 5.500 delegats i alterns


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia