Política

Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

El primer ministre israelià subratlla que estan “negociant” però no “cedint” davant l’organització islamista

La delegació israeliana arriba al Caire abans de la represa de les converses per a una treva

A les portes de la represa de les negociacions al Caire per a l’alliberament dels ostatges retinguts a la Franja de Gaza, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha insistit que és Hamàs qui està posant traves a un acord. Hores abans de l’arribada a Jerusalem del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, per parlar amb els dirigents israelians abans de les converses que promou Washington, Netanyahu ha instat els mediadors a posar la pressió sobre una Hamàs “inflexible”.

En declaracions a l’inici de la reunió del govern isralià d’aquest diumenge, el primer ministre ha subratllat que les negociacions per a l’alliberament dels ostatges és “una missió nacional del més alt nivell”. No obstant, ha volgut deixar clar que estan “negociant” però no “cedint”.

En aquest sentit, ha indicat que “hi ha coses en les que podem ser flexibles i altres on no podem ser flexibles, i hi insistirem”. “Sabem com distingir entre totes dues”, ha afegit. Netanyahu ha assegurat fan grans esforços per aconseguir alliberar els ostatges però que es mantindran fidels als principis del marc de negociació que van plantejar el 27 de maig, i “que ha rebut el suport nord-americà”. Netanyahu ha assenyalat que estan mantenint “unes negociacions molt complexes en què l’altra part és una organització terrorista assassina, desenfrenada i obstinada”. Segons ell, “fins ara Hamàs ha estat completament obstinada” i ni tan sol ha enviat representants a les converses de dijous passat Qatar. “Per tant, la pressió s’ha de dirigir a Hamàs i [al seu líder, Yayah] Sinwar, no al govern d’Israel”. “Una pressió diplomàtica i militar forta és la manera d’assegurar l’alliberament dels nostres ostatges”, ha defensat.

De la seva banda, Hamàs considera que el text acordat a Doha no correspon a la proposta presentada al maig i introdueix noves demandes israelianes amb la complicitat de la Casa Blanca. En concret, la facció palestina majoritària a Gaza retreu a Israel que vulgui mantenir una “presència reduïda” de l’exèrcit a Gaza i el control de la franja fronterera entre Gaza i Egipte, l’anomenat Corredor Filadèlfia. Segons ha revelat a Efe una font d’alt nivell de Hamàs, Israel també reclama alguna mena de “supervisió” del pas fronterer de Rafah, que passaria a mans de l’autoritat Palestina, i del corredor de Netzarim, que des de l’esclat de la guerra separa el nord i el sud de la Franja.

Una delegació israeliana ha arribat avui al Caire per mantenir contactes amb la intel·ligència egípcia amb l’objectiu de trobar punts en comú sobre “algunes qüestions” abans de reprendre les negociacions per a una treva la setmana entrant, segons ha indicat a l’agència Efe una font egípcia. La mateixa font ha comentat que la nova ronda de negociacions està orientat a “tancar els esculls” que encara impedeixen un acord d’alto el foc a la Franja de Gaza. Segons la font, les converses podrien començar el proper dimecres, però no ha confirmat que s’hagi fixat cap data definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ven eçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona
Pròxim Orient

Ferits per una explosió tres membres de la missió de pau de l’ONU al Líban

Barcelona

Sánchez estrena un inèdit fil amic amb la Generalitat d’Illa

Madrid
Veneçuela

Milers d’opositors es manifesten contra la reelecció de Maduro

Barcelona
Àsia

El rei de Tailàndia indulta l’ex-primer ministre Thaksin Sinhawatra

Barcelona