Política

Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

El president bielorús adverteix que Moscou i Minsk podrien passar d’una estratègia defensiva a una d’ofensiva a la frontera occidental

Insta a reprendre el diàleg a partir dels acords assolits a Istanbul el 2022

El president de Bielorússia, Alexander Lukaixenko, ha advertit aquest diumenge que l’ofensiva ucraïnesa a la regió fronterera de Kursk podria provocar una resposta amb armes nuclears per part de Moscou. “El perill radica en què aquesta escalada per part d’Ucraïna és un intent d’empènyer Rússia a respostes asimètriques, com per exemple, l’ús d’armes nuclears”, ha afirmat el principal aliat del president rus, Vladímir Putin, en una entrevista a la televisió pública russa. Lukaixenko ha recordat que Bielorússia disposa de sistemes de míssils balístics Iskander preparats per disparar coets equipats amb caps nuclears.

Segons ell, a Ucraïna estarien “molt a gust si Rússia hi utilitzés armes nuclears tàctiques”. Però ha advertit Kíiv que si això passa, amb tota seguretat “no li quedarien aliats. Ni tan sols països simpatitzants”.

El líder bielorús ha assenyalat que en l’ofensiva de Kursk Ucraïna ha utilitzat només soldats professionals amb experiència de combat triats a tot el front, inclosos “mercenaris polonesos”. No obstant, ha augurat que “naturalment, els militars russos i Putin (...) arrasaran amb els militars ucraïnesos” a Kursk.

Lukaixenko ha denunciat que Ucraïna ha desplegat 120.000 soldats a la frontera amb el seu país, un moviment que Minsk ha replicat reforçant els efectius al llarg de tota la divisòria. I ha avisat que la frontera entre els dos països està minada com mai abans i els ucraïnesos només podrien creuar-la a costa de moltes pèrdues. Lukaixenko ha revelat que Rússia i Bielorússia han planejat conjuntament les seves tàctiques defensives a la frontera occidental i poden convertir-les en ofensives davant les amenaces provinents d’Occident. “No ens relaxem a la zona occidental. És més, reforcem el nostre exèrcit amb l’armament rus més potent, tant convencional com nuclear”, ha afegit.

Per tot plegat, ha defensat la necessitat de reprendre les negociacions entre Moscou i Ucraïna a partir dels acords assolits a Istanbul a l’abril de 2022. “La situació sobre el terreny ha canviat, però es pot partir d’això. Començar a debatre”, ha apuntat. Lukaixenko ha insistit en el diàleg i ha alertat que “si les coses es fan com a Kursk, es tractarà d’una altra escalada que acabarà amb l’aniquilació d’Ucraïna”. Segons ell, “ningú no ha derrotat mai l’Imperi [rus] i ningú derrotarà Rússia”. “Seiem a la taula de negociacions i aturem aquesta lluita. Ni el poble ucraïnès, ni els russos ni els bielorussos ho necessiten”, ha reblat.

Cau un segon pont sobre el Seim

Mentrestant, l’exèrcit ucraïnès continua les operacions a la regió fronterera russa, que minen l’aura d’invencibilitat de l’exèrcit rus.

Kíiv ha reivindicat aquest diumenge la destrucció parcial d’un segon pont sobre el Seim. L’explosió ha deixat la infraestructura inservible per al pas de vehicles, tot i que hi poden passar els vianants. Aquestes accions busquen convertir el riu en un obstacle natural per a l’abastiment de les forces russes que intenten expulsar els ucraïnesos del seu territori.

La incursió ucraïnesa ha obligat l’exèrcit rus a desplegar onze batallons a Kursk, segons l’últim informe de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW), que observa diàriament les evolucions del conflicte. Uns recursos que Moscou no podrà utilitzar, de moment, en la seva ofensiva a l’est d’Ucraïna. Les forces russes continuen intentant avançar en aquest front, però avui l’exèrcit ucraïnès ha assegurat haver rebutjat un “atac massiu” rus. Segons Kíiv, 68 militars han estat “neutralitzats” i deu dels dotze vehicles blindats utilitzats han estat destruïts.

De la seva banda, el Ministeri de Defensa rus ha assegurat que les seves unitats han repel·lit “atacs de grups d’assalt” de quatre brigades en els seus esforços per caçar els grups mòbils ucraïnesos infiltrats i aniquilar efectius i màquines de combat enemigues. Segons la nota, en aquests combats han destruït un tanc i diversos blindats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia