Política

Ibarretxe rebaixa l’ofensiva per la consulta i obvia ara el recurs al Tribunal d'Estrasburg

País Basc

La demanda contra l’Estat que el tripartit basc (PNB, EA i EB) i Aralar tenen previst presentar davant del Tribunal Europeu de Drets Humans per la prohibició de la llei de consultes impulsada pel lehendakari, Juan José Ibarretxe, preocupa. I no el govern espanyol, sinó els suposats futurs demandants.

Després de consultar juristes i experts en dret internacional, les quatre formacions –però sobretot el PNB– no tenen clar que Estrasburg admeti la denúncia. Tenen coll avall, això sí, que si l’admet no té possibilitat d’arribar a bon port.
No obstant això, la intenció del tripartit i Aralar és registrar la demanda a Europa. No fer-ho significaria desautoritzar Ibarretxe a les portes de les autonòmiques del mes de març. Continua la defensa de la consulta, sí. Però sense presses i rebaixant-ne el to. Per això ahir les quatre formacions van suspendre l’acte conjunt en el qual havien de presentar la campanya de recollida de signatures en defensa de la llei de consultes i concretar les iniciatives que pensen desplegar davant les institucions internacionals.

PNB, EA, EB i Aralar es van limitar a enviar als mitjans de comunicació i a penjar a internet un manifest que demana a tots els bascos que simbòlicament s’adhereixin a les “iniciatives i demandes” que “durant els pròxims mesos” els quatre partits despleguin a Europa per defensar la consulta. Unes iniciatives i demandes que el tripartit basc i Aralar no concreten. Més encara, el breu document –consensuat pels quatre partits nacionalistes– evita mencionar en tot moment el Tribunal d’Estrasburg.

Sota el títol Defensa d’una consulta popular al País Basc sobre la pau i la normalització política, el text responsabilitza José Luis Rodríguez Zapatero de la prohibició de la norma aprovada pel Parlament de Vitòria el passat 27 de juny i defensa la capacitat plena de decisió de la ciutadania basca. Si les formacions que conformen el govern basc no rectifiquen per enèsima vegada, dimarts el lehendakari i els seus onze consellers –a títol personal– s’adheriran al manifes



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.