Política

estats units

Biden passa el relleu a Harris traient pit del seu llegat

El president nord-americà demana el vot per la candidata demòcrata per “preservar la democràcia” en un emotiu discurs de comiat

La vicepresidenta fa una aparició sorpresa a l’escenari de la convenció per agrair-li el seu “lideratge històric”

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha fet aquest dilluns el cor fort i ha pujat a l’escenari del United Center de Chicago per fer l’últim acte de servei al Partit Demòcrata: escenificar el relleu a Kamala Harris com a candidata del Partit Demòcrata a la Casa Blanca. La seva participació en la Convenció Nacional Demòcrata no era un plat de bon gust per a Biden, tenint en compte que fa només quatre setmanes havia d’haver estat ell proclamat candidat i que per les pressions del seu prop partit i de l’opinió pública va decidir retirar-se de la cursa presidencial.

Així, la convenció que l’havia de coronar candidat a la reelecció pel Partit Demòcrata, es convertia en la del seu comiat com a líder.

Conscient d’això, els demòcrates han volgut dignificar la retirada de Biden convertint la primera jornada de la convenció en un homenatge a la seva llarga trajectòria política i al seu sacrifici. El president nord-americà ha estat rebut a l’escenari amb una llarga ovació de més de cinc minuts, durant la qual un públic entregat corejava “Gràcies, Joe”, informa l’agència Efe.

Després d’aquesta mostra d’agraïment, Biden ha pres la paraula per donar suport a la seva successora, Kamala Harris, però també per reivindicar el seu llegat.

Ho ha fet amb un discurs llarg –d’uns quaranta minuts–, contundent, reflexiu i esperançador, en el qual ha defensat la democràcia i la llibertat i ha advertit dels perills d’un segon mandat de Trump.

“No hi ha lloc als Estats Units per la violència política, no pots dir que estimes al teu país només quan guanyes”, ha dit Biden sobre el seu antic adversari, informa l’agència Efe. Amb aquest to seriós, Biden ha passat el testimoni a Harris, afirmant que “la democràcia ha de ser preservada” i instant els nord-americans a anar les urnes per defensar els valors dels Estats Units.

“Aquestes seran les primeres eleccions des del 6 e gener, aquell dia podríem haver-ho perdut tot”, ha afirmat Biden. “Vam salvar la democràcia el 2020 i hem de fer-ho una altra vegada el 2024”, ha afegit e president nord-americà.

Pel que fa al seu pas al costat, l’ha explicat en una frase: “Estimo la meva feina, però estimo molt més al meu país”, ha dit Biden, que s’ha desfet en elogis cap a la seva vicepresidenta.

Aparició sorpresa

Harris ha seguit atentament el discurs de Biden des de l’estadi United Center, seu de la convenció. Quan el mandatari ha acabat, ha pujat a l’escenari juntament amb el seu marit, Douglas Emhoff, i l’actual primera dama dels Estats Units, Jill Biden, per felicitar el president.

Biden ha aprofitat el moment per agafar la mà de Harris i alçar junts les mans davant l’ovació dels assistents. La sortida a l’escenari de la vicepresidenta i candidata demòcrata a les eleccions dels presidencials del pròxim 5 de novembre en la primera jornada de la convenció no està prevista.

Ha estat una aparició inesperada per retre també homenatge al “lideratge històric” del president Biden. L’arribada de Harris, al ritme de la cançó Freedom de Beyoncé, informa l’agència Efe, ha desfermat l’entusiasme dels assistents a la convenció. “Quan lluitem, guanyem!”, ha animat Harris repetint les paraules que s’han convertit en el lema central de la seva campanya.

Hillary Clinton i el sostre de vidre

Un altre moment emocionant que ha deixat la primera jornada de la convenció demòcrata, ha estat la intervenció de Hillary Clinton, que ha animat Harris a trencar el sostre de vidre, en un emotiu discurs en el qual ha emmarcat la campanya actual en la història de la lluita feminista en els Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

laboral

CCOO lamenta l’increment dels accidents laborals greus i mortals

barcelona
Àsia

La Xina aprova onze nous reactors nuclears

barcelona
Política

Els comuns tornen a carregar contra la tria de consellers “conservadors” com Sàmper i Espadaler

barcelona
guerra a gaza

Israel recupera els cadàvers de sis ostatges en una operació a la Franja

barcelona
estats units

Biden passa el relleu a Harris traient pit del seu llegat

barcelona
Guerra a Europa

El Nord Stream compromet Ucraïna

Berlín
Gemma Panella i Guilana
Cap de l’oposició a La Cellera de Ter (Cellera Acció Municipal- CAM)

“Voldríem tenir espais on participar i ser constructius”

La Cellera de Ter
Pròxim Orient

Almenys vuit ferits per bombardejos israelians a la Vall de la Bekaa

Barcelona
ESTATS UNITS

Manifestacions propalestines en l’inici de la convenció demòcrata

BARCELONA