Política

Alemanya

Confirmada la condemna contra una antiga secretària d’un camp nazi

El Tribunal Federal de Justícia alemanya desestima el recurs que la defensa d’Irmgard Furchner va presentar contra una sentència dictada el 2022

Considera provat que la dona, de 99 anys, va contribuir a l’assassinat de més de 10.500 persones

El Tribunal Federal de Justícia d’Alemanya ha confirmat aquest dimarts la condemna contra una dona de 99 anys que va treballar com a secretària del camp de concentració d’Stutthof, a l’actual Polònia. El Suprem Alemany ha desestimat el recurs que la defensa d’Irmgard Furchner va presentar contra la sentència que li va imposar el 2022 un tribunal d’Itzehoe, a l’Estat federat d’Schleswig-Holstein, al nord del país.

Furchner va treballar com a taquígrafa i mecanògrafa al camp nazi entre el juny de 1943 i l’abril de 1945, on entre 1939 i 1945 van morir prop de 65.000 persones de les 110.000 que hi van ser internades. Entre les víctimes hi havia deportats jueus, partisans polonesos i presoners de guerra soviètics.

El tribunal juvenil que va jutjar Furchner –perquè en el moment dels fets només tenia 18 i 19 anys– va considerar provat que amb la seva feina havia contribuït al pla d’extermini sistemàtic dels presoners. La nonagenària va ser condemnada a dos anys de presó, commutables per llibertat condicional, per la seva complicitat en 10.505 assassinats i cinc en grau de temptativa. La defensa va argumentar que l’acusada era innocent perquè no estava clar ni provat que estigués al cas dels crims comesos al camp, ni que la seva feina ajudés en un procés d’assassinat sistemàtic. És per això que va recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem alemany. El 2021, Furchner va ser enxampada intentant escapolir-se del judici fugint de al residència on vivia.

La seva condemna és la primera contra un civil acusat de participar en l’holocaust. Un dels advocats de l’acusació, Onur Ösata, ha destacat que aquesta decisió judicial és important perquè planteja que ja no es podrà utilitzar com a excusa dir que només es feia feina de despatx, segons recull el mitjà DW.

El procés ha generat atenció per diversos motius, com l’avançada edat de Furchner i perquè podria ser un dels últims judicis relacionats amb els crims nazis. Actualment hi ha tres altres processos pendents, però en dos casos els tribunals han considerat que els acusats no estan en condicions de seguir el judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia