Política

Guerra a Europa

La UE comprarà municions per a Ucraïna amb els actius russos

Txèquia anuncia que subministrarà a Kíiv municions de gran calibre que necessita amb urgència

Els vint-i-set van acordar al maig destinar 1.400 milions d’euros generats pels actius del Banc Central rus congelats a Europa

La Unió Europea (UE) utilitzarà part dels diners generats pels actius russos congelats arran de la invasió d’Ucraïna per subministrar municions a Kíiv.

Els vint-i-set van acordar al maig lliurar a Kíiv 1.400 milions d’euros procedents dels beneficis dels actius del Banc Central de Rússia congelats a Europa. La mesura va ser ratificada al juny amb l’abstenció d’Hongria, que havia bloquejat la iniciativa. La UE preveu destinar el 90% d’aquests diners a l’ajuda militar, principalment per comprar municions i defenses aèries, i el 10% restant a la reconstrucció del país.

El Ministeri de Defensa de la República Txeca ha anunciat aquest dimarts que destinarà part del fons que pertanyien originalment a Rússia per donar “suport militar immediat” i “eficaç” a Ucraïna. Txèquia ha adquirit una “altra font important” d’aquests fons” amb els quals comprarà “diversos centenars de milers de peces de munició de gran calibre”, ha destacat la ministra txeca de Defensa, Jana Cernochová. Defensa precisa en un comunicat que els lliuraments d’aquest armament, molt “necessària per a Ucraïna”, es faran “en els propers mesos”. Defensa ha assegurat que aquesta és una “ajuda important per a la defensa d’Ucraïna” que “aviat es reflectirà directament al camp de batalla”.

“Estic contenta que la República Txeca participi en aquesta nova forma de suport militar a Ucraïna. Aquesta és una altra demostració de la confiança dels nostres socis estrangers en l’eficàcia de la iniciativa txeca de municions”, ha destacat Cernochová.

Txèquia ja lidera una iniciativa per comprar conjuntament munició per a Ucraïna, en la qual participen quinze països de la UE. Praga estima que Kíiv podria rebre 500.000 municions fins a finals d’any, 100.000 de les quals entre els mesos de juliol i agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.