Política

Salut

L’OMS assegura que “l’mpox no és la nova Covid”

El director de l’Organització Mundial de la Salut a Europa insta les autoritats a esforçar-se per eradicar la malaltia al continent

Demana solidaritat amb les regions africanes afectades per la nova variant del virus

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha volgut llançar aquest dimarts un missatge tranquil·litzador davant la nova variant de l’mpox, la malaltia infecciosa abans coneguda com a verola del mico. El director de l’agència sanitària de les Nacions Unides a Europa, Hans Kluge, volgut deixar clar “l’mpox no és la nova Covid”.

En aquest sentit, ha recordat que amb independència de la variant, aquest virus només es transmet pel contacte amb la pell de les persones infectades, i no per l’aire com el coronavirus. A més, ha subratllat que des del 2022 Europa sap com frenar transmissió del virus, amb mesures de vigilància i vacunacions.

Però Kluge ha lamentat que, malgrat les recomanacions de l’OMS a les autoritats sanitàries europees per mantenir aquestes mesures, “per falta de compromís i de recursos no hem aconseguit fer l’última milla”, i “avui estem veient uns cent nous casos d’mpox clade II a la regió europea cada mes”.

Segons ell, l’actual alerta per la nova variant clade I ofereix a Europa “l’oportunitat” de reforçar la vigilància i el diagnòstic de la malaltia, així com emetre consells de salut pública “basats en la ciència” i no en la “por”, “l’estigma” o la “discriminació”. I també, ha afegit, és un bon moment per adquirir vacunes i antivirals per a les persones que ho necessitin, a partir d’avaluacions estratègiques de risc.

A parer seu, Europa no només ha de reforçar la vigilància de la nova variant d’mpox sinó que ha d’esforçar-se per eliminar l’anterior soca “d’una vegada per totes”.

Kluge ha assenyalat que ara per ara hi ha més necessitat d’una “resposta coordinada” davant l’mpox a la regió africana, però ha instat Europa a treballar de manera solidària amb Àfrica. L’alt càrrec de l’OMS ha recordat que el 2022 l’mpox ja va demostrar que “es pot estendre ràpidament per tot el món”.

“Podem i hem de fer front a l’mpox junts, entre regions i continents. Escollirem posar en marxa els sistemes per controlar i eliminar l’mpox a nivell mundial? O entrarem en un altre cicle de pànic, i després de negligència? La manera com responem ara, i en els propers anys, serà una prova crítica per a Europa i el món”, ha indicat Kluge.

El missatge de l’OMS arriba el mateix dia que el Ministeri de Sanitat espanyol es reuneix amb les comunitats autònomes per abordar la situació a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia