Política

Guerra a Gaza

Blinken assegura els EUA faran “tot el possible” perquè Hamàs accepti l’acord

El secretari d’Estat nord-americà insisteix que Washington no accepta una ocupació a llarg termini d’Israel a Gaza

Netanyahu diu que la treva serà temporal i que Israel no abandonar el corredor de Filadèlfia

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha assegurat aquest dimarts des de Qatar que farà “tot el possible” perquè Hamàs accepti l’última proposta d’acord amb Israel per un alto el foc a la Franja de Gaza.

En una roda de premsa a Doha, després de reunir-se amb el ministre d’Estat d’Afers Exteriors qatarià, Mohamed bin Abdulaziz Al Khulaifi, Blinken ha indicat que els mediadors –Egipte, Qatar i els Estats Units– estan “units” en la seva tasca amb les parts per “intentar portar aquest acord a la línia de meta”. “Egipte i Qatar estan deixant clar a Hamàs què hi ha a la proposta, explicant què és necessari en cas de que hi hagi alguna confusió, perquè Hamàs ho entengui tot i hi estigui d’acord”, ha assenyalat.

També ha destacat que estan treballant de diferents maneres per “intentar garantir que no es produeixi una escalada, enviant els missatges necessaris a tots els actors potencials, inclòs l’Iran i Hezbol·là, perquè evitin donar qualsevol pas que pugui intensificar el conflicte o estendre’l”.

El cap de la diplomàcia nord-americana va anunciar ahir que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, havia acceptat la “proposta pont” que els EUA i els mediadors van presentar divendres passat a Qatar.

Blinken s’ha mostrat confiat que Hamàs pugui acceptar aquest últim text. “Però una vegada això passi, també hem de completar els acords detallats que acompanyen la posada en vigor de l’alto el foc. I aquí és molt important que tothom faci el necessari per aportar flexibilitat a la mesa per assegurar que podem aconseguir l’aplicació acordada i que les parts en l’alto el foc puguin complir els compromisos assolits”.

El nord-americà no ha donat més detalls sobre el contingut de la proposta, però ha confirmat que Washington “no accepta cap ocupació a llarg termini de Gaza per Israel”. Sí que ha dit que en l’acord hi ha un calendari clar i les localitzacions d’on l’exèrcit israelià es retirarà de la Franja. “I això Israel ha ha acceptat”, ha assenyalat.

D’entrada, Hamàs rebutja la proposta perquè permet a Israel mantenir una “presència reduïda” al corredor de Filadèlfia –que connecta Egipte amb Gaza– i també al corredor de Netzarim, que divideix el nord i el sud de l’enclavament palestí. I també perquè no preveu un cessament total de les hostilitats, dues de les línies vermelles de grup islamista.

Aquest dimarts, Netanyahu ha assegurat a familiars de segrestats de grups ultradretans que si hi ha un acord de treva amb la facció palestina serà temporal i ha garantit que Israel no renunciarà al control militar del corredor de Filadèlfia, encara que això li costi l’alliberament dels ostatges. “El primer ministre ha parlat d’un alto el foc temporal, per tal de repatriar els refús que tots volem, però no de la retirada o reducció de forces a la Franja de Gaza”, ha indicar a X el grup Gevurah.

Està previst que aquest dimecres comenci al Caire una nova ronda de diàleg per tancar les escletxes entre les parts per poder arribar a un potencial acord de cessament d’hostilitats i d’intercanvi d’ostatges israelians a Gaza per presoners palestins en presons d’Israel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia