Política

Carme González

Alcaldessa de Piera per Sumem per Piera (PSC)

“Hem passat de manar a governar realment”

“El personal de l’Ajuntament no ha crescut en relació amb el que ha crescut la població del municipi en els últims anys”

“La pujada d’impostos a mi tampoc em va bé, però ja se sabia que entrés qui entrés al govern s’havien d’incrementar”

Les dades policials no es corresponen amb la percepció d’inseguretat que hi ha

La pierenca Carme González ha dedicat la seva vida professional a l’automoció, primer a SEAT i des de fa alguns anys a través de l’empresa familiar. Es va implicar en política amb el PSC i des del 2015 ha fet tots els papers de l’auca: ha estat a l’oposició, ha estat regidora del govern i des de fa un any és l’alcaldessa de Piera en un govern de coalició amb ERC.

Quin balanç fa d’aquest primer any de mandat?
Ha estat un any dur, però molt satisfactori. És cert que alguns ja hi érem a l’anterior mandat, però estàvem en un grup amb una determinada forma de governar. Ara hi ha hagut un canvi, hem passat de manar a governar realment. Som un equip, ens ho creiem i ho portem a terme. Estem fent una tasca molt gran, l’Ajuntament de Piera estava encara instaurat en l’època en què el municipi tenia 5.000 habitants i no ens ho podíem permetre.
En què consisteix aquesta reorganització?
És molt fàcil i molt obvi. Un ajuntament de les dimensions del de Piera comptava amb 72 treballadors, quan als Hostalets de Pierola [3.000 habitants] en tenen un centenar. No teníem tècnics –i encara ens en falten–, no teníem un organigrama..., estava tot per fer. No hem crescut en relació amb el que ha crescut la població. Hem posat ordre. Hem aprovat un nou organigrama, treballem per crear entre 25 i 30 noves places al llarg dels propers mesos, hem incorporat la figura del gerent, que en aquest ajuntament era bàsic. Si no fèiem això no podíem continuar. També hem canviat el sistema de gestió d’expedients, que ara permet a la ciutadania fer tràmits online. I obrirem l’Oficina d’Atenció Ciutadana a l’antic CAP si tot va bé l’any vinent. El camí es demostra caminant i és el que estem fent.
Piera té la població dispersa en 19 barris, quatre pobles i el nucli principal. Com es tradueix això en la gestió municipal?
Ens hem proposat apropar l’administració a tots els veïns. Durant molts anys hi ha hagut un mínim manteniment, per dir-ho d’alguna manera. Per nosaltres tots els veïns i veïnes tenen la mateixa condició. Per exemple, aquí a Piera mai s’ha licitat res, començarem amb els serveis de recollida d’escombraries i neteja viària, que són importants per a tots els nuclis. També farem tasques d’asfaltatge, però arrosseguem falta de manteniment de fa molts anys i revertir això costarà. I ho farem amb criteris marcats pels tècnics, per tal que siguin actuacions al màxim d’eficients. Una de les fites que hem aconseguit en el servei als nuclis és triplicar el nombre d’usuaris del bus urbà. Hem reduït el preu del bitllet a la meitat, perquè era molt car. Ens queden moltes coses per fer en la millora de barris, però una cosa rere l’altra.
Tenen previstes més mesures en l’àmbit del transport públic?
Tenim sobre la taula estudiar opcions de combinar transport públic i transport a demanda, així com potenciar les vies verdes, però de moment prioritzem el tema organitzatiu de l’Ajuntament, que ens ha ocupat aquesta primera part de mandat.
El baròmetre de la Diputació de Barcelona indica, basant-se en les opinions dels veïns, que el principal problema de Piera és la inseguretat ciutadana. Hi està d’acord?
D’això en parlem molt en les trobades que estem fent en els diferents barris. Nosaltres ens hem de moure basant-nos en les dades, i les dades policials no es corresponen amb la percepció que hi ha. El que fem és anar a les zones que ens ho demanen amb la policia local i els Mossos d’Esquadra per tal que la ciutadania tingui informació de primera mà. Va molt bé perquè quan els veïns tenen oportunitat de parlar amb els cossos de seguretat, aquesta percepció canvia. Tot i això, treballem en l’ampliació de la plantilla de la policia local i en un projecte de càmeres de seguretat que creiem que és molt important.
Durant l’anterior mandat, les mancances a la plantilla de la policia local van comportar fins i tot deixar torns sense cobrir. En quin punt està ara el servei?
El nostre objectiu és arribar a les 22 places. En aquests moments tenim 12 efectius que s’aniran ampliant en els propers mesos. En l’època que comentes eren vuit. Ens hem trobat el que ens hem trobat, i ja està. Ara estem per l’ampliació, també hem millorat sous per tal de no estar per sota dels municipis veïns.
En l’àmbit de la seguretat, des de l’Anoia sud reclamen una comissaria de Mossos a l’Anoia sud. En quin punt està?
Nosaltres no deixarem de pressionar per aquest i altres serveis que considerem que s’hagin de prestar a Piera per la casuística que té, com el transport escolar per exemple. Nosaltres continuarem pressionant, evidentment. Som molt tossudes aquí.
Fa alguns mesos va entrar en servei la variant de la B-224, una llarga reivindicació del territori. Tenen previst algun projecte per al tram urbà, ara que hi han deixat de passar molts dels vehicles?
És clar que volem assumir aquest repte i treballar-lo amb la població. Tant de bo estiguéssim en un altre punt, però Piera no ha fet els deures. No tenim un espai jove, no tenim un centre cívic, no tenim moltes coses bàsiques. Si la gent ens dona confiança farem moltes coses, però hem de ser realistes. Tant de bo no haguéssim passat aquest darrer any fent aquesta feina interna, però tenim el que tenim i hem de treballar tenint en compte això.
Vostès van donar suport a Junts en una moció de censura que va fer fora del govern ERC l’any 2020. El fet que hagin pactat amb ERC té a veure amb l’estat organitzatiu de l’Ajuntament?
No, jo crec que hem fet el que la gent volia que féssim, un pacte entre les dues forces més votades per governar. La veritat és que ens hem entès, no hem tingut cap problema, des del primer minut hem estat treballant amb el nostre municipi com a prioritat. No hi ha res més.
L’oposició considera que han incrementat impostos per contractar un gerent i augmentar els sous de l’equip de govern...
El camí es demostra caminant. La pujada d’impostos a mi tampoc em va bé. Jo pago tots els impostos aquí, jo visc aquí i hi tinc el meu negoci i tampoc em van bé els impostos. Però teníem dues opcions, seguir amb el model de municipi que teníem o canviar, i jo crec que la gent ha votat canvi. I el que hem de fer és demostrar aquest canvi. Òbviament l’oposició ha de fer la seva feina i dir que la pujada és el pitjor, però ja se sabia que entrés qui entrés s’havien d’incrementar impostos. Sort que som les esquerres, perquè amb les dretes haurien pujat molt més.
Quines són les principals accions que tenen en cartera per als propers mesos?
En el darrer ple hem aprovat incorporar 12 milions d’euros del romanent per a inversions durant els propers dos anys. Començarem amb la plaça de la Creu, tres milions d’euros en asfaltatge de carrers als diferents nuclis i esperem que un cop s’engegui la roda ja no s’aturi. També invertirem 2,4 milions d’euros en el nou parc de seguretat, un espai al polígon, de fàcil accés, per a la policia local, Bombers, Protecció Civil i ADF.
I aquí hi aniria la comissaria de Mossos que reclamen?
L’edifici tindrà espai suficient. Ho facilitarem tot perquè no tinguin excusa.
Un terç de l’aigua que circula per les canonades de Piera es perd. Què faran per resoldre-ho?
En els propers mesos iniciarem una actuació d’1,3 milions d’euros que resoldrà tots els problemes de subministrament d’aigua en alta. Estem treballant bé, estem treballant de la mà dels tècnics. Amb això resolem un problema endèmic de Piera. Un cop fet això, que inclourà la digitalització de la xarxa, podrem tenir més dades sobre l’estat de la xarxa d’aigua i ens servirà de guia per a futures actuacions.
Totes aquestes inversions surten d’un romanent de tresoreria de prop de vint milions d’euros. Com s’explica aquest estalvi?
Parlem clar i català. Aquí no s’ha estalviat res, aquí el que s’ha fet és no gastar. I no gastar no és estalviar. Estalviar és: jo faig el que haig de fer, em sobren diners i estalvio. Què ens passa a Piera? Que ara ens enfrontem a despeses més cares que les que hi hauria si s’hagués fet un manteniment. Són diners que no haurien d’haver estat mai al banc, sinó al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia