Política

política

Torra demana a Puigdemont que faci una “reflexió” sobre si ha de plegar

Reclama a “tothom” que va tenir lideratges en el procés que es plantegi “si en aquests moments sumen o resten”, inclòs el seu antecessor i “sobretot” Junqueras

Insta Parlon a aixecar la suspensió dels mossos perseguits per ajudar el president a l’exili

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat avui que “’s’han de replantejar els lideratges” dins l’independentisme, inclòs el del seu antecessor i designador, Carles Puigdemont, vista la situació de “desastre absolut i “d’enfrontament total” en què es troba l’independentisme. “A tots els que han tingut una responsabilitat durant aquests anys, i malauradament no ens n’hem sortit d’arribar a la independència, a tothom demano que faci una reflexió sobre si en aquests moments sumen o resten”, ha etzibat, abans d’una conferència que ha pronunciat sobre Pompeu Fabra en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada. “No podem amb les mateixes cares que ens havien dit una cosa i ara ens en diuen unes altres pretendre que tornarem a portar l’esperança que el moviment independentista sempre ha tingut en ell mateix”, ha continuat Torra, que s’ha posat ell mateix com a exemple. “Puc ajudar, puc ser on sigui i ho faré, però ja no em toca un lideratge, i és una reflexió que hauria de fer tothom”, ha conclòs. “Tothom”, ha repetit, preguntat per si també es referia a Puigdemont. “I Junqueras sobretot”, ha continuat, arran d’una segona pregunta sobre l’exlíder d’ERC, que es vol tornar a presentar. Torra ha reflexionat que si en el seu moment es va donar per bo el procés unilateral que es va seguir, que ell creu que “és l’única manera” d’assolir la independència, després “tornar enrere és horrible”. “Has perdut tota la credibilitat... havíem estat creïbles però crec que ara no”, ha lamentat.

Torra s’ha mostrat respectuós amb el nou govern de Salvador Illa perquè és el que ha votat el Parlament, però ha admès que ho lamenta “moltíssim” perquè el PSC que es va trobar ell “era el del 155”. “En el país nostre passem plana molt ràpidament; quan aquest govern falli i no compleixi, perquè fallarà i no complirà res del que ha promès, tornarem a redescobrir que ens han enganyat”, ha etzibat. Així, també ha carregat contra ERC perquè li sembla “impossible” que un partit independentista hagi donat suport a un govern del PSC. “Per dir-te independentista no necessàriament fas política independentista, pervertim els termes i acaben perdent el significat que tenen les coses”, ha etzibat. Això sí, també ha admès que li sembla “molt bé” la nova conselleria de Política Lingüística. “És més, lamento que no hagués tingut aquesta pensada”, ha dit fins i tot. Després, en la xerrada també ha defensat que, per fer front a “l’emergència lingüística” de la llengua, tothom es faci seu un “mantinc el català” sempre i en totes les situacions. “Imaginem-nos que a partir de demà tots els catalanoparlants només parlem en català, el país canvia radicalment”, ha reflexionat, per deixar clar que “el repte” l’ha d’entomar “cadascú de nosaltres”.

Després que dos mossos, dels quatre que van ser inicialment detinguts per haver facilitat la fugida de Puigdemont el 8 d’agost, hagin estat suspesos de sou i feina, un dels quals és escorta seu, Torra, que ho ha qualificat de “cacera de bruixes”, ha traspassat a la nova consellera d’Interior, Núria Parlon, la demanda que ja va fer al seu antecessor, Joan Ignasi Elena. És a dir, que retirin “immediatament” les mesures cautelars dictades, encara que la instrucció pugui continuar, perquè creu que “acabarà en res”. “M’agradaria una resposta immediata, que tornin de vacances i ens expliquin o resolguin aquesta petició”, ha reclamat.

Preguntat per l’absència d’Illa en els actes de commemoració pels atemptats del 17-A, Torra s’ha limitat a recordar que ell “va anar a tots”, i també s’ha mostrat molt decebut amb qui va tenir ell de conseller d’Interior, Miquel Sàmper, flamant conseller de Justícia del nou govern socialista. “Jo coneixia un Miquel Sàmper d’aleshores, l’actual no el conec”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.