Política

Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

Els actuals dirigents del partit es reuniran amb la candidatura de Junqueras dimecres que ve per tractar sobre aquesta qüestió

La direcció d’ERC demanarà un informe jurídic per saber si és possible avançar el congrés dels republicans tal com demana l’entorn d’Oriol Junqueras.

La decisió de l’executiva del partit, avançada per l’ACN, arriba després que s’hagi fet públic que més d’un centenar dels 300 consellers nacionals d’ERC afins a l’expresident del partit han firmat una petició per obligar l’actual executiva nacional a debatre sobre la possibilitat d’avançar a finals d’octubre el congrés, previst per al 30 de novembre.

Els actuals dirigents d’ERC i la candidatura de Junqueras tenen previst reunir-se el pròxim 28 d’agost per abordar aquesta qüestió. Fonts de la direcció de la formació han “lamentat” que s’hagi “motivat” aquest debat a través dels mitjans de comunicació abans de parlar-ne a la reunió fixada per la setmana que ve. També diuen que és “estrany” que qui va fixar la data del congrés, en referència a Junqueras, ara vulgui canviar-la.

La petició per reclamar un avançament del congrés es va fer pública dimecres des del sector afí a Junqueras, precisament quan l’expresident d’ERC va anar a Prada a fer una conferència.

Des de la direcció consideren que es vol avançar el congrés amb “motius tecnojurídics dubtosos”, però igualment asseguren que demanaran un informe jurídic per conèixer si és possible. Aquestes fonts recorden que el congrés es va plantejar després d’un debat de l’executiva nacional i que té el reglament aprovat pel consell nacional del partit el 29 de juny.

Assenyalen que els estatuts d’Esquerra no preveuen “en cap cas” la potestat d’avançar un congrés acordat. “Aquesta alteració podria afectar la seguretat jurídica i afectar drets”, subratllen. Tot i això, si s’apostés per un nou dia, des de la direcció comenten que s’hauria de seguir el mateix procediment que es va fer amb el 30 de novembre. Primer un acord de l’executiva i després la corresponent modificació del reglament del consell nacional.

Per la seva banda, des de l’entorn de Junqueras es remarca que els estatuts de la formació marquen que quan plega un president hi ha un termini màxim de tres mesos per triar-ne un de nou. I com que Junqueras va deixar el càrrec oficialment el 10 de juny, l’endemà de les eleccions europees -tot i que ja ho havia anunciat després de l’executiva del 15 de maig- el termini acabaria el 10 de setembre, data abans de la qual en tot cas ja és impossible celebrar el congrés, per tots els passos previs que cal encetar, com a mínim, gairebé dos mesos abans. Per això l’avançament del congrés es podria fer efectiu a finals d’octubre.

Junqueras ha estat recorrent el territori des que va deixar el càrrec de president d’ERC per copsar sensacions de cara a presentar la seva candidatura per liderar de nou la formació, que presentaria a Sant Vicenç dels Horts.

Per la seva banda, des del sector afí a l’actual secretària general, Marta Rovira, també estan treballant per articular una candidatura alternativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada
administracions

Els Mossos d’Esquadra incorporen 850 nous agents

barcelona