Política

El Suprem veneçolà declara la victòria de Maduro a les presidencials

L’oposició rebutja la decisió judicial i considera que l’alt tribunal és “parcial”

El govern dona per tancat aquest capítol i demostra la victòria del chavisme

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela ha ratificat aquest dijous la victòria de Nicolás Maduro a les eleccions presidencials del passat 28 de juliol, malgrat les acusacions de frau llançades per l’oposició i també des de fora del país..

La presidenta de l’alt tribunal, Caryslia Rodríguez, ha anunciat davant autoritats de l’Estat i representats diplomàtics que la Sala Electoral ha convalidat els resultats oficials emesos pel Consell Nacional Electoral (CNE) i ha certificat de forma “inobjectable” el material electoral peritat. Segons Rodríguez, la sentència conclou de manera “inequívoca” la revisió dels resultats electorals.

El Suprem també ordena al CNE que publiqui les polèmiques actes electorals. La UE i 22 països més van demanar una “verificació imparcial” dels resultats electorals i la publicació de totes les actes originals per assegurar el respecte a la voluntat del poble expressada a les urnes.

La magistrada ha assegurat que la decisió, emesa més de vint dies després que el mateix Maduro sol·licités el procés, es basa en un informe elaborat per experts nacionals i interna “altament qualificats i idonis”. No obstant, la identitat d’aquests experts es desconeix i tampoc se saben els detalls de tot el procés de validació, en el qual no han participat representants de la principal coalició opositora Plataforma Unitària Democràtica (PUD), que denuncia un frau electoral.

El candidat de la PUD, Edmundo González Urrutia, que va declinar participar en el procés obert pel recurs, ha rebutjat avui la decisió d’un tribunal que l’oposició considera “parcial”. “La sobirania resideix de maner intransferible en el poble. Els òrgans de l’Estat emanen de la sobirania popular i hi estan sotmesos”, ha escrit a les xarxes socials després de la decisió del TSJ. Hores abans de conèixer la resolució del Suprem, l’opositor ja ha advertit als “senyors del TSJ” que “cap sentència substituirà la sobirania popular”. Gónzalez Urrutia ha afirmat que “el país i el món” coneixen la “parcialitat” del tribunal i, per tant, “la seva incapacitat de resoldre el conflicte”. “La seva decisió només agreujarà la crisi”, ha avisat.

Per contra, el govern de Veneçuela ha donat per tancada la denúncia de frau sobre les eleccions del 28 de juliol. El ministre veneçolà de Relacions Exteriors, Yván Gil, ha assegurat al canal estatal VTV que la sentència de la Sala Electoral “tanca un capítol” i demostra que la victòria del chavisme és “un resultat ajustat a la voluntat i necessitat del poble veneçolà”. Segons ell, a la sentència del TSJ “queda clar” i “ben descrit tot el procés” electoral”. El canceller demanat respecte i “no ingerència en els afers interns veneçolans” i ha subratllat que és “molt important que el món ho sàpiga, que ha triomfat la Constitució, l’Estat de dret, les institucions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia