Política

guerra a gaza

Israel, els EUA i Egipte es reuneixen al Caire per buscar un acord sobre el corredor Filadèlfia

El futur d’aquest estret enclavament fronterer és un dels principals esculls

Els membres dels equips negociadors d’Israel, els Estats Units i Egipte s’han reunit aquest divendres al Caire per intentar arribar a un consens sobre un alto el foc a la Franja de Gaza, informa l’agència Efe. De la mateixa manera que la setmana passada en aquesta nova ronda de converses Hamàs no hi enviarà representants, els seus interessos en les converses seran defensats pels emissaris qatarians.

El principal escull per a un acord d’alto el foc, explica Efe que cita una font egípcia, és el futur del corredor Filadèlfia, l’estreta franja fronterera que separa Gaza i Egipte. Israel vol mantenir els seus soldats en aquest enclavament, mentre que Hamàs reclama una retirada total de l’exèrcit israelià.

La delegació israeliana, encapçalada pel cap del servei d’intel·ligència exterior (Mosad), David Barnea; el del Shin Bet, Ronen Bar, i el de la divisió estratègica de l’exèrcit israelià, Eliezer Toledano, va dur un mapa que representa la posició d’Israel, que inclou el desplegament de les forces israelianes al llarg del corredor Filadèlfia.

Israel controla aquest enclavament des del maig passat, quan les seves forces van envair la localitat de Rafah i el pas fronterer.

La delegació nord-americana, segons a font egípcia citada per Efe, estaria pressionant Israel perquè accepti retirar-se dels corredors Filadèlfia i Netzarim, aquest al centre de la Franja, a canvi del desplegament d’una força internacional de pau. Una opció que Israel rebutja.

La delegació israeliana insisteix a mantenir el control de tots dos corredors, un tema que en l’última proposta d’acord de treva, un tema que figura en l’última proposta de tema feta divendres passat a Doha (Qatar). Hamàs, per la seva banda, s’aferra al pla anunciat el maig passat pel president dels Estats Units Joe Biden.

Egipte informa Efe, també rebutja la posició israeliana perquè considera que viola els acords de Camp David de 1978, en virtut dels quals el corredor Filadèlfia és una zona desmilitaritzada.

Tot i les diferències funcionaris nord-americans es mostren optimistes.

L’ambaixadora dels Estats Units davant l’ONU, Linda Thomas-Greenfield, va dir al Consell de Seguretat que l’acord d’alto el foc “és a la vista” i va instar les Nacions Unides a pressionar Hamàs perquè accepti la proposta actual, el contingut de la qual es desconeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

La UE avisa que no reconeixerà la victòria de Maduro sense verificar les actes

Barcelona
Estat francès

Macron inicia les consultes amb els partits per nomenar el nou primer ministre

Barcelona
europa

Alemanya celebrarà eleccions generals a la tardor de 2025

barcelona
política

L’UCE distingeix la trajectòria de la Plataforma per la Llengua i Joan Amorós

prada
guerra a europa

Modi transmet a Zelenski la seva aposta pel diàleg en una visita històrica a Kíiv

barcelona
política

Illa col·loca la bandera espanyola en una estança de Palau

barcelona
política

Rull explota contra l’informe dels Mossos que l’acusa de posar-los entrebancs

prada
política

Els comuns volen començar ja a negociar els pressupostos

barcelona
guerra a europa

Kíiv ataca posicions russes a Kursk amb bombes dels EUA

barcelona