Política

economia

Montero haurà d’explicar al Congrés l’acord de finançament amb ERC

Junts demana la compareixença de la ministra d’Hisenda després que obrís la caixa de trons al dir que no s’havia pactat cap concert

Perquè es pugui veure si és només un problema de nomenclatura o pel contrari hi ha desavinences de fons o fins i tot interpretacions oposades, Junts per Catalunya ha registrat aquest matí una sol·licitud de compareixença al Congrés per obligar els socialistes a explicar l’abast real del pacte de finançament tancat amb ERC que va permetre la investidura de Salvador Illa. Junts sosté que els dos partits porten dues setmanes “venent un concert econòmic inexistent” i és per això que demana explicacions al ministre de Presidència, Félix Bolaños i la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Montero és qui va obrir dimecres el meló quan, intentant calmar les comunitats amb més recels, va assegurar que tothom havia d’estar tranquil perquè el pacte tancat per Catalunya no era “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”. El matís no va agradar als republicans, que van amenaçar amb retirar el seu suport als socialistes si no complien la seva paraula. “Sap perfectament que és el que es va signar: el concert econòmic, tot i que no el vulgui anomenar així”, van advertir a través d’un comunicat la ministra d’Hisenda.

Ahir, fonts del departament de Montero intentaven relativitzar la picabaralla: “avalem l’acord i el fem nostre, però si se li pregunta si és un concert és evident que no és un concert com el basc, que és el que la gent té al cap”. El socialista i alt representant de la UE, Josep Borrell, ha destacat avui que és cert que no s’ha pactat un concert com el basc perquè hi ha diferències com ara que els impostos al País Basc es recapten a través de les diputacions provincials, però s’ha desmarcat dels seus companya de partit. “Per descomptat que és un sistema de concert, no cal tenir por en les paraules, per què negar i refugiar-nos en què és una cosa singular?”, ha etzibat en unes declaracions als mitjans de comunicació.

Per a Hisenda, que Montero sigui fidel a la lletra de l’acord del PSC amb ERC i negui el concert econòmic “no significa que l’acord no sigui molt potent” perquè “suposa un canvi de paradigma”. Segons el que han explicat Esquerra i socialistes del pacte, la Generalitat passarà a recaptar el 100% dels impostos de forma progressiva, començant per la campanya de la renda de l’any que ve.

Junts sosté que el conflicte va molt més enllà d’un problema semàntic i evidencia les diferents interpretacions que cada partit, en funció dels seus interessos, ha fet del pacte davant l’opinió pública. “Durant dues setmanes se’ns ha estat venent un concert econòmic inexistent, ERC ha mentit i els socialistes han callat”, ha denunciat la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

La UE avisa que no reconeixerà la victòria de Maduro sense verificar les actes

Barcelona
Estat francès

Macron inicia les consultes amb els partits per nomenar el nou primer ministre

Barcelona
europa

Alemanya celebrarà eleccions generals a la tardor de 2025

barcelona
política

L’UCE distingeix la trajectòria de la Plataforma per la Llengua i Joan Amorós

prada
guerra a europa

Modi transmet a Zelenski la seva aposta pel diàleg en una visita històrica a Kíiv

barcelona
política

Illa col·loca la bandera espanyola en una estança de Palau

barcelona
política

Rull explota contra l’informe dels Mossos que l’acusa de posar-los entrebancs

prada
política

Els comuns volen començar ja a negociar els pressupostos

barcelona
guerra a europa

Kíiv ataca posicions russes a Kursk amb bombes dels EUA

barcelona