Política

europa

Alemanya celebrarà eleccions generals el 28 de setembre del 2025

L’anunci s’ha fet en plena companya electoral als estats alemanys de Turíngia, Saxònia i Brandenburg

L’auge de l’extrema dreta preocupa a les formacions d’esquerra, enfonsades a les enquestes

Les pròximes eleccions a Alemanya tindran lloc el pròxim 28 de setembre de 2025, segons ha anunciat el president del país, Frank-Walter Steinmeier, que ha promulgat, aquest divendres, la data recomanada pel govern federal, segons ha informat en un comunicat la seva oficina.

El canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, havia fet pública en la seva última roda de premsa d’estiu, el 24 de juliol passat, que la data del setembre de 2025 era l’elegida per a la celebració de la votació que serà la gran cita a les urnes del país més poblat d’Europa i la més gran economia del Vell Continent.

La notícia s’ha fet pública en ple període electoral en els estats alemanys de Turíngia i Saxònia, així com a Brandenburg, que celebraran eleccions els pròxims 1 i 22 de setembre, respectivament.

Aquestes tres cites amb les urnes són les més importants que precediran a Alemanya la votació general. En totes tres s’espera un creixement notable de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), la qual cosa és vista com un desafiament al tripartit format per socialdemòcrates, verds i liberals que lidera Scholz. El canceller ja ha dit que aspirar a ser candidat a la reelecció en els comicis de setembre, però els vents no li bufen a favor.

Actualment, els sondejos d’intenció de vot no són favorables ni a Scholz ni a la seva formació, el Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD), així com tampoc pels socis de la seva coalició governamental (Els Verds i els Liberals de l’FDP).

Recents enquestes situen aquestes tres formacions per darrere de la conservadora Unió Cristianodemòcrata (CDU), el principal partit de l’oposició, a la qual els sondejos li atribueixen un 30% dels vots. A l’SPD se’l veu pràcticament igual de fort que a Alternativa per Alemanya. L’última enquesta de la televisió pública alemanya donava al partit de Scholz un 15% dels vots i a la formació ultradretana un 16%, mentre que als Verds els sondejos els donen un 12% del suport i els liberals lluitaran per superar el 5% necessari per obtenir representació en el Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Amèrica Llatina

La fiscalia veneçolana cita González Urrutia per una investigació penal

Barcelona
Estat espanyol

Puente cessa dos alts càrrecs de Transports investigats en el cas Koldo

Barcelona
afganistan

Els talibans prohibeixen el so de la veu femenina en públic

barcelona
Veneçuela

La UE avisa que no reconeixerà la victòria de Maduro sense verificar les actes

Barcelona
Estat francès

Macron inicia les consultes amb els partits per nomenar el nou primer ministre

Barcelona
europa

Alemanya celebrarà eleccions generals a la tardor de 2025

barcelona
política

L’UCE distingeix la trajectòria de la Plataforma per la Llengua i Joan Amorós

prada
guerra a europa

Modi transmet a Zelenski la seva aposta pel diàleg en una visita històrica a Kíiv

barcelona
política

Illa col·loca la bandera espanyola en una estança de Palau

barcelona