Política

Estat espanyol

Puente cessa dos alts càrrecs de Transports investigats en el cas Koldo

El ministre ha pres la decisió després de conèixer les conclusions de l’auditoria interna sobre les compres de mascaretes a l’inici de la pandèmia

Defensa que a partir d’ara les contractacions d’emergència requereixin un informe previ

El ministre espanyol de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha decidit cessar el subsecretari del ministeri, Jesús Manuel Gómez García, investigat per l’Audiència Nacional espanyola en l’anomenat cas Koldo. Puente ho ha anunciat aquest divendres durant una compareixença extraordinària al Senat, sol·licitada pel PP, on també ha revelat que ha demanat al president d’Adif que cessi el seu director general de Personal, Michaux Miranda, que també està citat en la causa.

El titular de Transports ha defensat les destitucions per “una pèrdua de confiança” després de conèixer les conclusions de l’auditoria interna encarregada pel seu departament. I ha explicat als senadors algunes de les deficiències en les adjudicacions per a la compra de mascaretes durant la pandèmia de Covid-19 detectades per l’auditoria.

Puente ha destacat la primera de les adquisicions que “no sembla justificable”, la del 20 de març de 2020, quan en un lapse de 38 minuts, es va doblar una comanda de mascaretes de quatre a vuit milions d’unitats, just quan va fer una oferta l’empresa Soluciones de Gestión. A més, les mascaretes “no es van lliurar en 48 hores” sinó en cinc dies. Tampoc veu “ajustada al requeriment de l’abast de l’emergència” la segona compra, de cinc milions de mascaretes.

L’auditoria no posa objeccions al preu de 2,5 euros per unitat, ja que estava per sota de la mitjana d’aquells dies, però troba deficiències importants en l’absència d’una cerca d’altres empreses candidates i la manca d’una acta formal de conformitat després dels lliuraments.

La principal deficiència detectada per l’auditoria és que “considera no justificada l’elecció de l’adjudicatària”, l’empresa, Soluciones de Gestión, perquè era “la pitjor valorada” en l’anàlisi de solvència. L’informe també fa referència a la intervenció en els procediments de compra de “persones no vinculades” amb l’administració, com l’empresari Víctor de Aldama. El ministre ha puntualitzat que Koldo García en aquells moments sí que tenia relació amb l’administració perquè, com a assessor, pertanyia al departament aleshores dirigit per José Luis Ábalos.

Puente vol que a partir d’ara es faci un informe previ i preceptiu en els expedients de contractació d’emergència. També ha anunciat el reforç del control d’accés de persones a les seus del ministeri, entre altres mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Robert F. Kennedy Jr. suspèn la seva campanya i dona suport a Trump

Barcelona
Hongria

Un eurodiputat del Fidesz dimiteix després d’agredir una dona

Barcelona
política

La parella de Sílvia Paneque renuncia com el seu cap de gabinet després de la polèmica

barcelona
Amèrica Llatina

La fiscalia veneçolana cita González Urrutia per una investigació penal

Barcelona
Estat espanyol

Puente cessa dos alts càrrecs de Transports investigats en el cas Koldo

Barcelona
afganistan

Els talibans prohibeixen el so de la veu femenina en públic

barcelona
Veneçuela

La UE avisa que no reconeixerà la victòria de Maduro sense verificar les actes

Barcelona
Estat francès

Macron inicia les consultes amb els partits per nomenar el nou primer ministre

Barcelona
europa

Alemanya celebrarà eleccions generals a la tardor de 2025

barcelona