Política

política

El PSC evitar parlar de concert econòmic: “El document diu el que diu”

La viceprimera secretaria dels socialistes, Lluïsa Moret, recorda que el pacte signat amb ERC parla de “model singular”

El PSC evita parlar de concert econòmic per referir-se a l’acord sobre finançament amb ERC que ha possibilitat que Salvador Illa sigui president de la Generalitat. “El document diu el que diu”, ha remarcat avui la viceprimera secretaria dels socialistes, Lluïsa Moret, en la compareixença posterior a l’executiva. El cert és que la literalitat de l’acord rubricat amb els republicans no parla en cap moment de concert, sinó d’avançar cap a un “finançament singular”. Però el debat sobre si el pacte és o no un concert econòmic ha protagonitzat la polèmica dels darrers dies, després que la vicepresidenta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, considerés que no, una afirmació sobre la qual haurà de donar explicacions al Congrés.

Moret ha insistit que “el PSC assumeix totes les paraules i propostes” de l’entesa i “complirà la literalitat i el 100% de l’acord”, però, driblant la paraula concert, ha remarcat que el pacte amb els republicans parla de “model singular”.

La viceprimera secretaria dels socialistes ha tirat del manual de la prudència i ha evitat entrar en qüestions de govern. Com la decisió de l’executiu d’Illa de no presentar el pressupost pactat amb ERC per al 2024 i concentrar-se en l’elaboració dels comptes del 2025. “El PSC acompanya i dona suport a les decisions del govern”, ha deixat clar Moret. Que també ha utilitzat aquesta fórmula quan ha estat interrogada pels periodistes sobre la decisió de la Direcció General de la Policia de suspendre de forma cautelar de les seves funcions i de sou els tres agents detinguts per ajudar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en la seva fugida el passat 8 d’agost. “Són decisions que corresponen al govern, el partit hi dona suport”, ha reiterat.

Des del partit, en canvi, sí que s’ha valorat la decisió d’Alfons Jiménez, parella sentimental de la nova consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del govern, Sílvia Paneque, de renunciar a ser el seu cap de gabinet. Per Moret, el “pas enrere” de Jiménez per “l’impacte” d’un nomenament que podia donar peu a “males interpretacions” és ”“una decisió que l’honora” i que des de la formació valoren “positivament”.

A l’inici del curs polític des dels socialistes posen èmfasi en què faran una política constructiva. I demanen a la resta de forces que s’hi afegeixin. “Ens agradaria que tothom compartís aquesta manera de fer”, ha subratllat Moret, carregant especialment contra el PP d’Alberto Nuñez Feijóo perquè “no té projecte” i “es manté en l’error de fer política a Espanya contra Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.