Política

política

Els presidents autonòmics del PP fan pinya contra la “independència fiscal” de Catalunya

Ayuso, Mazón, Prohens, Azcón, Moreno, Rueda i la resta de barons firmen un manifest comú de rebuig al finançament singular català

El basc Sémper denuncia que ara “s’estan creant ciutadans de primera i de segona” tot i que ell defensa el concert a Euskadi

Els populars no aclareixen si renunciaran a condonacions de deute a la carta

El finançament no els uneix perquè cadascun defensa un nou sistema basat en els paràmetres –dinamisme, població, dispersió, envelliment– que més beneficien els seus territoris, però una bandera els agermana i és el rebuig del finançament singular català. Tots els presidents autonòmics del PP, que ara governa en onze comunitats a més de Ceuta i Melilla, han firmat un manifest en contra de la “independència fiscal” de Catalunya. “Davant la independència fiscal pactada pel PSOE i ERC, els presidents i presidentes del PP han firmat un manifest on es resumeix la posició comuna del partit i que compartirem al llarg del dia”, ha anunciat el portaveu popular, Borja Sémper, en una compareixença a la seu del PP. “S’estan creant a Espanya ciutadans de primera i de segona. Perquè que ningú dubti el més mínim que el que es dona de més a uns se’ls treu als altres trencant la caixa única i la igualtat dels espanyols”, gosa denunciar el polític donostiarra del PP tot i que ell defensa el concert a Euskadi i precisament per la seva existència ara ja no existeix una caixa única sinó quinze comunitats de règim comú i dues, el País Basc i Navarra, al marge.

El manifest popular té la firma capdavantera de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i dels presidents dels territoris limítrofs amb Catalunya com ara Carlos Mazón (País Valencià), Marga Prohens (Balears) i Jorge Azcón (Aragó). La nònima de les baronies populars es completa amb Alfonso Rueda (Galícia), Fernando López Miras (Múrcia), Juanma Moreno (Andalusia), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó), María Guardiola (Extremadura), María José Sáenz de Buruaga (Cantàbria), Gonzalo Capellán (La Rioja), Juan Jesús Vivas (Ceuta) i Juan José Imbroda (Melilla).

Segons el basc Borja Sémper, la proposta del finançament singular “trenca els principis d’igualtat, solidaritat i multilateralitat” per un “interès particular”, en al·lusió a la investidura de Salvador Illa. Després que hagin aflorat diferències entre els territoris del PP sobre com ha de ser el nou model de finançament, una circumstància que no és nova sinó que ha estat constant en cada revisió del model de finançament (també en l’última del 2009), els populars han “unificat” criteris en un document que, segons Sémper “resumeix la posició comuna que tindrà el PP en aquest desafiament” i rebutja qualsevol bilateralitat. Davant la pregunta de si el rebuig a la bilateralitat suposa que totes les comunitats del PP renunciaran des d’ara a qualsevol condonació del deute a la carta que ofereixi el Ministeri d’Hisenda, Sémper, conscient que la regió de Madrid no ho necessita però altres territoris populars, sí, ha evitat deliberadament aclarir aquest extrem.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha convocat els seus barons a una cita durant el mes de setembre per elevar el clam a favor de celebrar aviat una conferència de presidents autonòmics que el president espanyol, Pedro Sánchez, ja ha avançat que està disposat a celebrar durant la tardor i a Cantàbria en una data encara per concretar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.