Política

alemanya

Un Scholz furiós promet endurir les lleis sobre armes després de l’atac de Solingen

El canceller alemany també es compromet a una aplicació més ràpida de les normes de deportació

El mandatari visita la ciutat, on divendres passat es va produir un apunyalament múltiple que va deixar tres morts i vuit ferits

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha promès aquest dilluns una llei d’armes més dura i una acceleració de les deportacions en resposta a l’atac amb ganivet de divendres passat a la localitat de Solingen, a l’oest d’Alemanya, que va deixar tres morts i vuit ferits, cinc dels quals de gravetat. “Això va ser terrorisme, terrorisme contra tots nosaltres i contra la nostra forma de viure”, ha dit Scholz en declaracions a la premsa durant una visita a Solingen, on ha dipositat una rosa blanca en el lloc de l’atac de divendres passat al vespre reivindicat hores després per Estat Islàmic (EI).

En una compareixença juntament amb el primer ministre del Rin del Nord-Westfàlia –estat al qual pertany Solingen–, Hendrik Wüst, i l’alcalde de la ciutat, Tim Kurzbach, el canceller alemany s’ha compromès a reformar la llei d’armes i a estudiar com els demandants d’asil les sol·licituds dels quals hagin estat rebutjades puguin ser enviats més ràpidament al seu país d’origen si es considera segur o al país europeu on van demanar refugi per primer cop, informa Efe.

Els anuncis del polític socialdemòcrata arriben després d’un intens debat públic desencadenat sobre la política migratòria a Alemanya en saber-se que el presumpte autor de l’atac amb ganivet era un sirià de 26 anys sobre el qual pesava una ordre d’expulsió des de feia un any.

El presumpte autor de l’atac indiscriminat amb arma blanca a Solingen, que es troba detingut d’ençà que dissabte al vespre es va entregar a la policia i va confessar el crim, va arribar a Alemanya a final del desembre de 2022 i hauria d’haver estat expulsat fa un any després que la seva petició d’asil hagués estat rebutjada. El sospitós, informen els mitjans locals, hauria d’haver estat deportat a Bulgària, país havia sol·licitat asil per primer cop, però la seva expulsió no es va arribar a produir perquè quan havia d’executar-se no es trobava en l’allotjament per a refugiats que li havia estat concedit.

“Hem de fer tot el possible per assegurar que aquelles persones que no poden i no tenen permès quedar-se a Alemanya siguin repatriats i deportats”, ha afirmat Scholz, en declaracions recollides per Efe. “El que hem de fer ara és endurir de nou la normativa sobre armes. Això ha de passar i passarà ara”, ha afegit el polític socialdemòcta.

L’oposició conservadora com la ultradretana intenten instrumentalitzar l’atac en les eleccions d’aquest diumenge en els estats de Turíngia i Saxònia, tots dos a l’est del país. Uns comicis que tots els sondejos donen la victòria a l’extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia