Política

Guerra a Europa

L’AIEA alerta que la situació a la central nuclear de Kursk és “greu”

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica subratlla que aquestes instal·lacions no poden ser atacades “sota cap circumstància”

Grossi destaca la fragilitat del reactor, de la mateixa classe que el de Txernòbil

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Mariano Grossi, ha manifestat aquest dimarts la seva preocupació per la “greu” situació a la planta nuclear russa de Kursk, a la província homònima atacada per Ucraïna.

“Creiem que és molt greu que una central d’aquesta classe estigui tan a prop d’un front de batalla”, ha comentat Grossi a la premsa internacional després de realitzar una visita d’inspecció al reactor i la sala de control del complex atòmic, situat a uns setanta quilòmetres de la frontera amb Ucraïna. El dirigent de l’agència de l’ONU ha recordat que una central nuclear no pot ser atacada “sota cap circumstància i ha demanat a les parts en conflicte, Rússia i Ucraïna, que prenguin totes les mesures necessàries per evitar-ho. “Atacar qualsevol planta nuclear és inacceptable, al marge d’on estigui”.

Grossi ha assenyalat que el reactor de la central de Kursk és de la mateixa classe que el de Txernòbil, escenari de la pitjor catàstrofe nuclear de la història. En aquest sentit, ha destacat que la central no té “les estructures de defensa i contenció d’altres plantes més modernes”. Per exemple, “el nucli del reactor està protegit per una teulada normal” i això el fa “fràgil” i “extremadament exposat”.

El cap de l’AIEA ha subratllat que els combats es lliuren “a pocs quilòmetres” i ha alertat que les conseqüències d’un atac sobre la central serien “extremadament greus”. “En cas d’impacte, d’acció externa sobre la zona activa d’aquest reactor, hi hauria un incident nuclear, possiblement, amb fuita radioactiva”, ha advertit. La setmana passada un dron va caure a uns cent metres del dipòsit de combustible nuclear utilitzat de la central, com ha pogut comprovar avui Rossi.

Rússia acusa Ucraïna de voler atacar la planta, cosa que Kíiv ha desmentit categòricament. El govern ucraïnès també nega que un dels objectius de la seva ofensiva sobre Kursk sigui capturar la central nuclear per intercanviar-la per la de Zaporíjia, sota control rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia