Política

política

Montero és forçada pel PP a explicar al Senat el finançament català

Els populars utilitzen la seva majoria absoluta per fixar el 4 de setembre la compareixença que la Diputació Permanent del Congrés va rebutjar

La ministra d’Hisenda se n’havia escapolit gràcies a la diferent correlació de forces que fa que Junts no sigui decisiu en l’òrgan que substitueix el ple en vacances

La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, haurà de donar explicacions sobre el nou model de finançament singular català pactat entre ERC i el PSC abans del que ella voldria. Després que l’intent de fer comparèixer Montero al ple del Congrés fracassés dimarts a la Diputació Permanent tot i el vot de Junts, PP i Vox, el PP ha utilitzat la seva majoria absoluta al Senat per forçar-la a comparèixer el dimecres 4 de setembre a la cambra alta per informar del “secessionisme fiscal” que ha “acordat de forma bilateral i fora del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú”.

La petició és registrada al Senat pel PP amb una setmana d’antelació perquè és considerada urgent “davant la desinformació absoluta del govern i el silenci entre l’executiu i ERC” sobre el “vergonyós acord”. “És un nou pagament de Pedro Sánchez al separatisme en la seva croada per promoure un estat confederal basat en l’asimetria i la ruptura únicament al preu de la seva butaca”, denuncien els populars que tenen Alicia García com a portaveu al Senat. Els populars volen posar la ministra d’Hisenda entre l’espasa i la seva hemeroteca tot recordant que al juliol es va oposar taxativament a un concert per a Catalunya en l’última cita del Consell de Política Fiscal i Financera.

El que no va ser possible al Congrés, doncs, ho serà finalment al Senat la setmana que ve. Al Congrés, la Diputació Permanent és un òrgan de versió reduïda format per 68 diputats que substitueix el ple de 350 diputats i que, precisament per aquesta síntesi, no respecta fidelment del tot la correlació de forces. Així que els 7 escons de Junts sí que són decisius a l’hora d’aprovar i tombar les lleis al ple, com es va comprovar el 23 de juliol amb la derrota dels objectius d’estabilitat –pròleg dels pressupostos estatals del 2025– per culpa del vot en contra de Míriam Nogueras, però a la Diputació Permanent Junts hi té un únic vot i prou. Així que quan Junts se surt del bloc de la investidura –“no formem part de cap bloc espanyol”, ha emfasitzat Nogueras– es dona un marcador de 35 vots gràcies a la suma del PSOE (26), Sumar (6), ERC (1), Bildu (1), PNB (1) i el grup mixt (1, representat per Podem) a 34 per la suma del PP (27), Vox (6) i Junts (1). És aquesta lleu alteració de la representativitat el que ha permès a Montero escapolir-se d’una compareixença que sí que hauria estat aprovada si s’hagués votat al ple i que ara serà una realitat per la tossuderia del PP de convocar-la al Senat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Borrell proposa a la UE sancionar a ministres israelians

barcelona
educació

Més de 31.400 alumnes que havien fet la preinscripció d’FP encara no tenen plaça

barcelona
política

Els renovadors presenten una proposta plural a ERC per a un “nou cicle polític”

barcelona
política

Castella i Lleó porta l’amnistia al Tribunal Constitucional

barcelona
política

Montero és forçada pel PP a explicar al Senat el finançament català

madrid
àsia

Un tribunal d’Hong Kong condemna per sedició dos periodistes

barcelona

Juli Fernández i el PSC proposaran Laura Millán com a nova alcaldessa de Palafrugell

PALAFRUGELL
guerra a gaza

L’exèrcit israelià mata cinc palestins en una mesquita a Cisjordània

Barcelona
Política

Raquel Sans plega de portaveu d’ERC per centrar-se en la candidatura alternativa a Junqueras

BARCELONA