Política

Política

Mor Javier Gómez Navarro, figura clau dels Jocs Olímpics de Barcelona 92

Contrari a l’oficialitat de les seleccions catalanes i d’un Comitè Olímpic Català (COC)

Una de les figures claus en l’organització dels Jocs Olímpics celebrats a Barcelona l’any 1992, Javier Gómez Navarro, ha mort a l’edat de 78 anys, segons ha informat en una nota el Comitè Olímpic Espanyol (COE).

Nascut a Madrid (Espanya), es va llicenciar en enginyeria industrial i es va especialitzar en química i ciències econòmiques. L’any 1983 va esdevenir president i director de la companyia de viatges Viajes Marsans, i aquell mateix any, com a membre del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), va ser designat conseller executiu de qui era aleshores ministre de Transport, Turisme i Comunicacions, Enrique Barón Crespo. Quatre anys més tard, va escalar posicions i va ser nomenat Secretari d’Estat d’Esports i President del Consell Superior d’Esports, càrrec des del qual va treballar per l’organització dels Jocs Olímpics de Barcelona i pel qual va ser nomenat vicepresident segon del Comitè Organitzador de l’esdeveniment.

Al llarg de la seva trajectòria sempre es va mostrar completament contrari a la possibilitat d’oficialitzar les seleccions catalanes. Però el seu rebuig cap a tot allò que fes olor de català va anar més enllà. L’any 1989, fora de les institucions, es va establir un Comitè Olímpic Català (COC) el qual va sol·licitar reconeixement al COI (un reconeixement que mai ha estat respost). Aleshores, Gómez Navarro, per tal de difamar i deslegitimar aquell COC, deia que a darrere s’hi amagaven terroristes. També, segons explica l’exsecretari general de l’Esport, Josep-Lluís Vilaseca, en el seu llibre Que consti en acte, va rebutjar de forma contundent la proposta de Jordi Pujol que els esportistes catalans poguessin portar una petita identificació de Catalunya durant els Jocs. Ell recorda que li va dir: “nosaltres posem molts diners per al CAR de Sant Cugat, però tot el rèdit, o sigui l’himne i les medalles, us l’emporteu vosaltres”. Davant d’aquestes paraules, Gómez Navarro només es limitava a dir: “La llei és la llei”.

L’any 1993, Felipe González, el va escollir per ser ministre de Comerç i Turisme, i després de la seva sortida del govern (1996), va dedicar-se a fer conferències sobre turisme i comerç, i va crear l’empresa MBD, dedicada a la valoració d’immobles i l’assessoria d’empreses. Entre el 2005 i el 2011 va presidir el Consell Superior de les Cambres de Comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’OMS anuncia un pacte amb Israel per vacunar contra la poliomielitis

Barcelona
Europa

París i Londres acorden reforçar la cooperació sobre immigració irregular

Barcelona
Estats Units

ABBA reclama a Trump que no utilitzi la seva música per a la campanya

Barcelona
política

Rull visita Puigdemont i acusa el Suprem de posar traves a l’amnistia

barcelona
política

L’alcalde de Mataró es postula per presidir la FCM

mataró
societat

Eduard Sallent tornarà a la Regió Metropolitana Sud dels Mossos

barcelona
Política

Mor Javier Gómez Navarro, figura clau dels Jocs Olímpics de Barcelona 92

guerra a gaza

Borrell proposa a la UE sancionar a ministres israelians

barcelona
educació

Més de 31.400 alumnes que havien fet la preinscripció d’FP no tenen plaça

barcelona