Política

judicial

Un garbuix judicial endarrereix l’aplicació de l’amnistia en la causa de l-1-O

Un embolic d’arrel competencial d’aquells que, de tant en tant, ja es donen en seu judicial, provocarà un endarreriment en l’aplicació de l’amnistia entre la trentena d’antics alts càrrecs del govern afectats per macrocausa dels preparatius del referèndum l’1-O. El garbuix en qüestió s’ha produït arran de la decisió de la secció 21 de l’Audiència de Barcelona de deixar sense efecte la resolució amb la qual va activar el procediment per aplicar el perdó als implicats, en considerar que l’afer ha de ser retornat al jutjat d’instrucció per incloure, també, a una desena més d’investigats que ho estan per les despeses que suposadament es van fer a l’exterior per poder fer el referèndum. Aquesta decisió dona la raó a un recurs de la Fiscalia i les defenses, que es van oposar a que es fes aquesta distinció a l’hora de tramitar l’amnistia, ja que si bé l’expedient d’exteriors ha estat instruït pel jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona, es dona el cas que l’Audiència havia ordenat d’agrupar-les en una única al jutjat 13. De fet, amb la seva interlocutòria d’ara, el que fa la secció 21 és refermar que la mesura de perdó s’ha d’aplicar d’una única tacada a tots als afectats, una decisió garantista però que, a la pràctica. implicarà un endarreriment en la seva tramitació. Sobre això, l’Audiència reconeix que no han estat aliens als “inconvenients” que podrien suscitar-se per les “particularitats procedimentals” pels “avatars processals” que presenta aquesta macrocausa, però que no es pot obviar que un i altre cas estan lligats en origen i final. I en no haver finalitzat encara el sumari en la integritat de l’afer, l’Audiència insisteix que no té competència per resoldre sobre l’amnistia, per la qual cosa, a la pràctica, el torna a deixar en mans del jutjat d’instrucció número 13, que el 14 de juny passat l’hi havia elevat perquè fos la secció 21 la que resolgués si s’havia d’aplicar la llei de l’oblit penal.

A més de l’exsecretari d’Afers Exteriors, Aleix Villatoro i l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, els investigats en aquesta gran causa són l’exconseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva i antics càrrecs del govern de Carles Puigdemont com Antoni Molons, Jaume Clotet, Joaquín Nin o Amadeu Altafaj, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.