Política

CDC refreda l’opció del referèndum

Política

José Montilla no vol ni “horitzons improbables” ni “camins inviables”. Josep-Lluís Carod-Rovira vol “una resposta que representi la majoria de la nació”. I Jordi Pujol creu que preguntar al poble si accepta un Estatut eventualment retallat seria “la cosa més lògica del món”, però que “potser el país ja està molt sotraguejat” com per marejar-lo massa.

Així que Artur Mas, que inclou la consulta en el pla B aprovat al congrés de CDC –també per Pujol–, va respondre ahir que el “pla d’acció o reacció” pot incloure una consulta al poble, però “d’una manera o altra”. És a dir, que també les eleccions –i això ho diu el PSC des del primer dia– són exercir el dret a decidir. Sigui com sigui, la conclusió de tot plegat és que l’opció del referèndum es refreda.

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va rebre amb especial “satisfacció” les paraules de Pujol, mentre que a CDC es van encarregar de recordar que Mas sempre ha dit que la resposta ha de ser referèndum... o eleccions anticipades. I, de fet, el mateix Pujol va posar la bena abans de la hipotètica ferida i va dir que a TV3 que ell sempre ha sentit dir a Mas que el referèndum “és una de les possibilitats a considerar”. Anant a la font: a la ponència aprovada al congrés de CDC –partint de la base que ningú se’n recorda mai més del que s’aprova en els congressos– hi ha una petita trampa. Diu que la resposta al TC ha de passar per “alguna” de les opcions que planteja, entre les quals, la consulta per si s’accepta el text retallat, però també que ho digui el Parlament, un govern d’unitat que defensi l’Estatut del 30 de setembre i la convocatòria d’unes eleccions a les quals CDC aniria amb un programa que inclogui modificar la legislació per permetre les consultes vinculants, i la posterior ratificació d’un “nou marc de convivència”. També s’hi diu, per cert, que el govern d’unitat hauria de defensar i votar el mateix a Catalunya i a Madrid, i, en aquest sentit, Pujol va instar Montilla a fer servir els 25 diputats si vol exercir el lideratge i ser decisiu –també en el finançament–, perquè unitat vol dir també “fer servir tota l’artilleria”.

Reforma institucional
Ara bé: davant de tot plegat, i refredada l’opció del referèndum –malgrat que les entitats sobiranistes s’han passat el cap de setmana reivindicant una consulta–, la pregunta sense resposta és, a hores d’ara, quina seria la sortida a l’atzucac. Pujol diu que “no pot ser conformista”. Montilla garanteix “fermesa institucional”. Carod diu que “no pot provocar satisfacció només a una part o bé la que tranquil·litzi les consciències dòcils de l’altra”. El republicà Heribert Barrera té clar on és el punt mitjà entre la prudència i la traïció, que diria Jordi Carbonell. Apuntin: boicot parlamentari a tots els governs espanyols mentre una reforma institucional no deixi sense efecte la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.