Política

Duel sense treva entre Harris i Trump

L’economia, la immigració i els drets civils marquen el debat entre els dos aspirants a la Casa Blanca

Els mitjans nord-americans destaquen la posició defensiva del candidat republicà en la contesa

Una enquesta de la CNN dona la victòria a la líder demòcrata en el combat dialèctic a la cadena ABC

Els dos dirigents miren de convèncer els votants indecisos i desfer l’empat tècnic en els sondejos

Filadèlfia es va convertir dimarts en l’escenari d’una nit decisiva. Els focus mediàtics estaven centrats en una ciutat històrica que era el marc del primer –i potser únic– debat presidencial entre l’expresident Donald Trump i la vicepresidenta Kamala Harris, un moment clau en la lluita per la Casa Blanca. Sense públic i amb les càmeres enfocades, els dos candidats van lliurar una batalla dialèctica plena de tensió, buscant guanyar-se una audiència televisiva atenta a cada paraula.

La pressió era especialment intensa per a Harris. L’exfiscal havia de demostrar si era capaç de construir un argument més ferm contra el candidat republicà i el seu estatus de criminal que no pas Joe Biden, qui va trobar dificultats per criticar eficaçment Trump en el debat del 27 de juny. L’ambient es va anar escalfant a mesura que avançaven les discussions sobre la seguretat electoral, la immigració i l’economia, tot i que els micròfons silenciats van ajudar a mantenir certa cordialitat en alguns moments clau.

El debat es va iniciar amb l’economia com a eix central. La candidata demòcrata va defensar amb passió la seva proposta per revitalitzar la classe mitjana, fent èmfasi en la creació d’una economia que oferís oportunitats per a tothom. Va destacar que era l’única candidata amb un pla clar per millorar les condicions dels treballadors, un discurs amb què buscava empatitzar amb els votants més preocupats per la seva estabilitat econòmica.

Per la seva banda, el candidat republicà va respondre amb l’estil que el caracteritza, ressaltant els suposats èxits de la seva anterior administració. Trump va presumir dels milers de milions de dòlars obtinguts a través dels aranzels a la Xina i va afirmar que aquest influx de diners era massa significatiu per ser ignorat, tot reforçant la seva imatge d’administrador eficient.

Segons dades del Centre de Recerca Pew, l’economia és la principal preocupació de vuit de cada deu votants, i tant Harris com Trump eren plenament conscients de la importància d’aquest tema. No obstant això, la nit no es va limitar als assumptes econòmics.

El candidat republicà va intentar canviar el focus cap a la seguretat fronterera i va criticar l’augment del flux migratori sota l’administració Biden-Harris relacionant-ho directament amb l’economia. Harris va respondre subratllant la seva experiència en la persecució de xarxes criminals internacionals, destacant que ella havia lluitat contra el tràfic d’armes, drogues i persones. Amb aquesta resposta, va intentar desmuntar les acusacions de Trump i situar-se com l’única amb la capacitat real per fer front a aquests reptes.

El dret a l’avortament va ser un altre tema en què les diferències es van fer paleses. Trump va defensar la decisió de revocar la històrica doctrina del cas de Roe contra Wade del 1973, mentre que Harris va criticar amb duresa les polítiques restrictives del seu rival, a qui va acusar de negar el dret a decidir a les dones, especialment en casos de violació o incest.

Els atacs personals també van tenir protagonisme al llarg del debat. Harris va afirmar que alguns exmilitars de l’equip de Trump descrivien l’expresident com “una vergonya”, mentre que el líder republicà va replicar dient que ell despatxava els que no complien amb el seu deure.

Els conflictes internacionals, com els de Gaza i Ucraïna, també van sorgir en la discussió, fet que va afegir un component global a la confrontació.

Els mitjans de comunicació dels Estats Units van donar una àmplia cobertura al debat i van destacar la posició “defensiva” de Trump i la insistència de Harris en la necessitat d’un segon enfrontament. Una de les frases més comentades de la nit va ser una afirmació del candidat republicà sobre migrants que mengen gossos i gats domèstics, que ràpidament va generar una onada de mems a les xarxes socials.

Per la seva part, l’edició digital de CNN va titular: “Harris provoca Trump en un debat polèmic”, seguint de prop cada moment de l’enfrontament. Segons una enquesta ràpida feta per la mateixa cadena, un 63% dels espectadors van considerar que Harris havia sortit victoriosa del debat, i la seva imatge favorable va pujar del 39% al 45%. Un 37% dels enquestats, però, van opinar que Trump havia guanyat la contesa.

Alguns republicans es van queixar del que consideraven un biaix a favor de Harris per part dels moderadors d’ABC, al·legant que van verificar les afirmacions de Trump en diverses ocasions. Malgrat això, el que va marcar la nit van ser les respostes de Trump i la seva predisposició a caure en les provocacions de Harris, cosa que va definir el to de la vetllada. Aquestes dinàmiques es van reflectir en les expressions facials dels candidats: Harris mantenia una mirada d’incredulitat calculada, mentre que Trump semblava cada cop més frustrat.

En aquest context de campanya accelerada, les enquestes mostren un panorama canviant: mentre que Harris ha perdut empenta, Trump ha anat guanyant terreny. Ara mateix, els dos candidats estan en un empat tècnic en l’àmbit nacional i en estats clau com Michigan, Wisconsin i Pennsilvània. A menys de cinquanta dies de les eleccions, aquest debat podria haver estat l’última oportunitat dels dos per marcar una diferència significativa en la cursa presidencial.

63
per cent
dels espectadors van considerar que Kamala Harris havia guanyat el debat, segons una enquesta de la CNN.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia