Política

estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

Actualment se situa al 0,5 per als particulars i 0,3 per als professionals

El Ministeri de l’Interior vol activar els tràmits per rebaixar a 0,2 grams d’alcohol per litre de sang i 0,1 en aire expirat la taxa màxima permesa per a tots els conductors.

Actualment aquest límit és de 0,5 grams en sang per als conductors particulars i 0,3 per als professionals, la meitat en aire. Fonts del ministeri han apuntat que l’objectiu és portar la proposta al Congrés tan aviat com sigui possible. La reforma ha d’implicar un canvi en el decret de l’article 20 del Reglament de Circulació que estableix el límit actual de 0,5 grams.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha recordat que l’alcohol i les drogues estan presents en “més de la meitat” dels sinistres a les carreteres. “Crec que la societat espanyola està madura per abordar aquest tema”, ha sentenciat.

Només tres països de la Unió Europea –Suècia, Polònia i Estònia– tenen una taxa d’alcohol de 0,2 grams per litre de sang per a tots els conductors, la mateixa que el ministeri de l’Interior vol establir a Espanya, actualment fixada en 0,5 grams.

Les víctimes d’accidents de trànsit aplaudeixen la mesura

Les associacions de víctimes d’accidents de trànsit han aplaudit l’anunci realitzat aquest dijous pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que estudia rebaixar la taxa d’alcohol al volant, que passaria de 0,5 a 0,2 grams per litre en sang o de 0,25 a 0,10 mil·ligrams per litre d’aire aspirat.

La directora de l’Associació de Lesionats Medul·lars (Aesleme), Mar Cogollos, s’ha congratulat en declaracions a Efe que Interior tingui la intenció d’atendre una proposta d’aquesta organització.

Per part seva, la presidenta de Stop Accidents, Ana Novella, ha dit que celebra que es fixi la menor taxa possible ja que “parlem de salvar vides” i si les campanyes de conscienciació per a no beure quan es conduirà no donen els resultats esperats és necessari recórrer a les sancions.

I el president de l’Associació DIA de Víctimes d’Accidents, Francisco Canes, ha dit que “secunda sense reserves que es redueixi la taxa d’alcohol per a conduir” perquè li sembla “una bona mesura”. Francisco Canes ha recordat que l’alcohol altera la visió i la capacitat de presa de decisions i d’execució.

Fonts de la Direcció General de Trànsit (DGT) han assegurat a Efe que s’han rebut nombroses peticions d’associacions de víctimes i fundacions de l’àmbit de la seguretat viària per a rebaixar la taxa a tots els conductors.

Més de la meitat dels conductors morts en 2023 en accidents de trànsit a Espanya i sotmesos a autòpsia havia consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs, segons l’últim informe de l’Institut Nacional de Toxicologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia