Política

amèrica del sud

Borrell qualifica el règim de Maduro de “dictatorial” i la crisi continua escalant

Les paraules del cap de la diplomàcia europea arriben després de l’arrest de dos bascos a Veneçuela als quals les autoritats del país caribeny vinculen amb el servei d’espionatge espanyol

Madrid nega que els arrestats siguin agents del CNI

La detenció a Veneçuela de dos ciutadans bascos –els bilbaïns José María Basoa Valdovinos, i Andrés Martínez Adasme– als quals Caracas vincula amb el servei d’espionatge espanyol CNI i els acusa de formar part d’un suposat complot per desestabilitzar el país sud-americà, ha elevat el nivell de la crisi diplomàtica oberta Madrid.

El govern veneçolà acusa l’espanyol d’estar involucrat en un pla, suposadament dirigit pels Estats Units contra el règim de Maduro, que inclouria l’assassinat del mandatari i de d’altres líders chavistes. En concret, el ministre veneçolà de l’Interior, Diosdado Cabello, que va ser qui dissabte va anunciar les detencions, va assegurar en una compareixença a la televisió estatal que Espanya “anava a subministrar mercenaris” per a la suposada operació.

El Ministeri espanyol d’Afers Estrangers ha desmentit que Espanya estigui implica en una “operació de desestabilització política” a Veneçuela i ha rebutjat de pla qualsevol insinuació al respecte, segons declaracions oficials recollides per Efe. “Espanya defensa una solució democràtica i pacífica a la situació a Veneçuela”, han afegit fonts oficials del Ministeri d’Afers Estrangers en un moment d’escalada de la tensió en la crisi diplomàtica oberta amb el país caribeny.

A més, el govern espanyol també nega qualsevol relació de José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme amb el CNI. De fet, segons informen mitjans bascos, els familiars dels detinguts havien denunciat dilluns passat la seva desaparició a l’Ertzaintza perquè no sabien res d’ells des de feia una setmana.

Els EUA, per la seva banda, van confirmar la detenció de tres dels ciutadans i van desmentir l’existència d’un complot contra Maduro, tal com asseguren els autoritats veneçolanes, les quals també van arrestar en el marc de la mateixa operació un ciutadà txec.

El conflicte diplomàtic entre Caracas i Madrid ha continua escalant aquest diumenge a la Unió Europea. L’Alt Representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha qualificat de “dictatorial” i “autoritari” el règim de Maduro, al·ludint a les detencions arbitràries o al fet que l’opositor González Urrutia hagi marxat del país i demanat asil polític a Espanya. Borrell ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Telecinco emesa en els informatius i recollida per Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia