Política

pròxim orient

La UNRWA denúncia que Israel ha deixat de donar visats als treballadors humanitaris

Un dels portaveus de l’Oficina del primer ministre israelià acusa la UNRWA de ser “una tapadora de Hamàs”

L’agència de l’ONU per als refugiats palestins (UNRWA) ha denunciat aquest dimarts que les autoritats israelianes han deixat de donar visats als treballadors humanitaris, a mesura que el país s’enfronta a una oposició cada vegada més palesa en el si dels organismes internacionals per la guerra a Gaza. “Les autoritats israelianes han deixat de donar visats als caps i els empleats de la comunitat internacional d’ONG”, ha escrit en el seu compte de la xarxa social X l’agència.

El missatge enllaça a un comunicat del director de la UNRWA, Philippe Lazzarini, en el qual denuncia que Israel està reduint progressivament la presència d’organismes humanitaris i periodistes, i recorda que des que va començar la guerra en la Franja de Gaza, fa més d’onze mesos, el país ha impedit a la premsa entrar de manera independent en l’enclavament. “S’està impedint a les organitzacions humanitàries i als mitjans internacionals fer el seu treball. Això ha d’acabar i les restriccions han d’aixecar-se”, ha escrit Lazzarini.

Preguntat per les acusacions de l’agència, David Mencer, un dels portaveus de l’Oficina del primer ministre israelià, ha dit a Efe que “la UNRWA és una tapadora de Hamàs”.

El divendres passat, el mitjà israelià Haaretz va publicar, citant fonts anònimes presents durant una reunió parlamentària confidencial, que el ministeri de Benestar i Assumptes Socials ha deixat d’expedir visats per als treballadors humanitaris, argumentant que no té mitjans per a examinar les sol·licituds.

En el seu lloc, les autoritats israelianes pretenen formar un grup interministerial, que inclogui treballadors dels serveis d’intel·ligència i la policia, per a revisar les sol·licituds.

Al febrer, Haaretz ja va informar que Israel havia deixat d’aprovar els visats dels treballadors humanitaris que treballen en els territoris palestins.

L’assumpte dels visats s’ha convertit en una arma llancívola des del començament de la guerra en la Franja de Gaza, on ja han mort més de 41.200 persones i la gran majoria de la població viu desplaçada, en condicions infrahumanes.

L’any passat, després que el secretari general de l’ONU, António Guterres, digués durant una intervenció que els atacs de Hamàs del 7 d’octubre (en els quals van morir 1.200 persones i 251 van ser segrestades, donant peu a l’ofensiva israeliana sobre l’enclavament) no van venir “del no-res”, l’ambaixador israelià davant Nacions Unides, Gilad Erdan, va anunciar que el seu país rebutjaria d’ara endavant els visats dels representants de l’organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia