Política

EUROPA

Victòria inèdita de la ultradreta a les generals d’Àustria, segons les projeccions

El partit ultranacionalista FPÖ obtindria el 29,1% dels vots, seguit de conservadors (26,3%) i socialdemòcrates (20,9%)

Liberals (8,8%) i Verds (8,7%) es mantenen al Parlament

L’ultradretà Partit de la Llibertat (FPÖ) ha guanyat aquest diumenge, per primera vegada, les eleccions legislatives d’Àustria en aconseguir el 29,1% dels vots, segons indiquen les primeres projeccions basades en sufragi real, al davant del Partit Popular (ÖVP, conservador), amb un estimat 26,3%. Els socialdemòcrates de l’SPÖ (20,9%) serien la tercera força al nou Parlament, seguits dels liberals de Neos (8,8 %) i els Verds (8,7 %), fins ara socis minoritaris dels populars en el govern.

Després de conèixer-se les projeccions, el líder del partit ultradretà, Herbert Kickl, s’ha postulat ja per dirigir el nou govern i ha mostrat la disposició a parlar amb tots els partits per fer complir “el mandat ciutadà” de canvi.

L’FPÖ, però, necessita un soci de coalició perquè totes les projeccions de vot li neguen una majoria d’escons a la cambra per poder governar en solitari. L’actual canceller federal, el conservador Karl Nehammer, ha reiterat aquest diumenge que no governarà amb un FPÖ dirigit per Kickl, tal com es va comprometre en campanya, mentre que la resta de forces polítiques rebutgen de manera taxativa aliar-se amb els ultres.

Nehammer ha criticat un cop més els “mètodes” de Kickl i ha afirmat que el seu partit, l’ÖVP, opta per “resoldre els problemes de la gent i no viure d’ells”. També ha reconegut que la seva formació, que hauria perdut 11 punts percentuals respecte als resultats del 2019, no ha aconseguit guanyar i ha d’analitzar “per què els radicals han tret més vots” que ells.

El canceller ha reètit que els conservadors estan a favor de l’estabilitat i una política de centre. També el president Van der Bellen, que té la potestat d’encarregar la formació de govern, ha exposat en nombroses ocasions les seves reticències a donar aquest mandat a Kickl.

Més vots que Haider

Amb tot, l’FPÖ, aliat amb altres formacions ultranacionalistes i d’extrema dreta europees com ara Germans d’Itàlia o el Fidesz hongarès, s’apunta el seu millor resultat electoral, superant fins i tot el que va obtenir el 1999 amb l’històric dirigent Jörg Haider (26,9%). En aquella ocasió, però, tot i ser la segona força més votada, el partit va cedir el lideratge del govern a l’ÖVP, que era tercer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia