Política

EUROPA

Victòria inèdita de la ultradreta a les generals d’Àustria, segons les projeccions

El partit ultranacionalista FPÖ obtindria el 29,1% dels vots, seguit de conservadors (26,3%) i socialdemòcrates (20,9%)

Liberals (8,8%) i Verds (8,7%) es mantenen al Parlament

L’ultradretà Partit Liberal (FPÖ) ha guanyat, per primera vegada, les eleccions legislatives d’Àustria en aconseguir el 29,1% dels vots, segons indiquen les primeres projeccions basades en sufragi real, per davant del Partit Popular (ÖVP, conservador), que obté el 26,3%. Amb el 20,9%, els socialdemòcrates (SPÖ) són la tercera força al nou Parlament, seguits dels liberals de Neos (8,8 %) i els Verds (8,7 %), fins ara socis minoritaris dels populars en el govern.

De confirmar-se aquests resultats, l’FPÖ puja tretze punts respecte als resultats del 2019 gràcies al seu discurs antiimmigració i crític amb les mesures adoptades pel govern de conservadors i ecologistes per controlar la pandèmia. El seu líder, Herbert Kickl, ha advertit durant la campanya que si guanyava els comicis reclamaria l’encàrrec de formar govern tot i que, en principi, la resta de partits van avançar la seva negativa a pactar-hi.

D’aquesta manera, l’FPÖ, aliat amb altres formacions ultranacionalistes i d’extrema dreta europees com ara Germans d’Itàlia o el Fidesz hongarès, s’apunta el seu millor resultat electoral, superant fins i tot el que va obtenir el 1999 amb l’històric dirigent Jörg Haider (26,9%). En aquella ocasió, però, tot i ser la segona força més votada, el prtit va cedir el lideratge del govern a l’ÖVP, que havia quedat tercer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia