tribunals
L’Audiència insta la jutgessa del 13 a decidir si amnistia els alts càrrecs del 1-O
Quaranta persones estan pendents de quin jutjat els avalua si els aplica el perdó
L’Audiència de Barcelona ha instat el jutjat d’instrucció 13 a resoldre si amnistia els prop de 40 ex-alts càrrecs de govern i algun empresari del 1-O del 2017, processats pels preparatius del referèndum, una causa que porta mesos bloquejada mentre es resol una discussió sobre competències judicials. En una interlocutòria, a la qual ha tingut accés EFE, la sala segona de l’Audiència de Barcelona estima parcialment un recurs de la Fiscalia i aclareix que correspon a la jutgessa instructora decidir si aplica la llei d’amnistia als processats per l’1-O, sense que calgui tancar abans el sumari del cas.
A l’eterna causa, oberta el 2017 pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona i que va motivar el registre a la conselleria d’Economia en vigílies del referèndum, hi ha processats una trentena d’alts càrrecs del govern que encapçalava Carles Puigdemont, tant d’ERC com de l’entorn de Junts, acusats de participar en la logística del referèndum, per la qual cosa entre altres se’ls imputa un delicte de malversació. A aquesta causa s’hi van sumar una desena de càrrecs del govern que havien estat investigats per un altre jutjat arran d’una querella de la Fiscalia que els acusava de malversar fons públics en la promoció internacional del procés, entre ells l’exconseller condemnat i indultat, Raül Romeva.
Quatre mesos després de l’entrada en vigor de l’amnistia, la justícia segueix sense resoldre si aplica la llei a aquesta quarantena de processats, a causa d’un embolic jurídic a compte de quin tribunal té la competència decidir-ho. Tot i que inicialment, la titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va deixar la decisió en mans de l’Audiència, que va demanar a les parts que es pronunciessin sobre si el cas era amnistiable o si la llei s’ha d’elevar al Constitucional o a la justícia europea, Fiscalia va recórrer aquesta decisió perquè la jutgessa encara no havia tancat el sumari de la causa per incloure entre els processats la desena de càrrecs investigats per la promoció exterior del procés. L’Audiència resol ara que, atès que la instrucció seguia oberta en espera d’aquest tràmit, és al jutjat a qui correspon decidir si aplica la llei d’amnistia, sense que calgui “esperar ulteriors etapes” del procés judicial per resoldre aquesta qüestió.
En aquest sentit, subratlla el tribunal que la llei estableix que l’aplicació de l’amnistia s’ha de resoldre “amb caràcter preferent i urgent, sigui quin fos l’estat del procés judicial“, fins al punt que fixa un termini màxim de dos mesos.
La interlocutòria atribueix en part l’embolic jurídic a la “deficient tècnica jurídica” emprada en el redactat de la norma, que es remet a articles de la llei processal que regulen el sobreseïment de les causes quan l’amnistia consisteix en una “extinció de responsabilitat penal” com ho seria la prescripció.
No són els únics processats en espera de l’aplicació. També segueixen a l’espera Josep Maria Jové, Natàlia Garriga i Lluís Salvadó, que estaven a l’espera de judici pel seu paper als preparatius del referèndum, atès que si cal el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha optat per elevar una qüestió prejudicial sobre la llei davant la justícia europea.
En canvi, el jutge del jutjat penal 11 de Barcelona que hauria de resoldre si aplica la llei d’amnistia als cinc acadèmics que van fer de síndics electorals en el referèndum segueix ignorant la petició feta per les defenses, tot i que avui es compliran quatre mesos de la vigència de la norma de l’oblit penal, i que tots els jutges amb causes del procés s’hi havien de pronunciar en un mes.