Política

El fantasma de Hillary

La convenció de Denver

La prioritat del Partit Demòcrata en la convenció de Denver, que va començar ahir, és oferir una imatge d’unitat, mentre que els republicans aprofiten per explotar les divisions internes entre el candidat presidencial Barack Obama i els seguidors de la seva exrival, Hillary Clinton.

La campanya d’Obama minimitza l’impacte que els seguidors de Hillary, descontents perquè no ha estat escollida candidata a vicepresidenta, puguin tenir en la convenció. Però no es descarta que hi pugui haver alguna manifestació. A més, les enquestes mostren que un nombre significatiu de seguidors de Hillary no donen suport a Obama. Segons un sondeig del Wall Street Journal, un 21% dels votants de Hillary s’inclinen per McCain, i un 27% encara no han decidit el seu vot. Un extrem que el partit s’esforça a evitar. La campanya d’Obama recorda que la senadora està al seu costat.

Clinton es reunirà demà amb els seus delegats, a qui demanarà que donin suport al nominat demòcrata i els alliberarà perquè puguin votar-lo, tot i que la campanya d’Obama, en un gest simbòlic, ha permès que els delegats de la senadora puguin votar-la. De fet, un 42% dels delegats de Clinton diuen que així ho faran.
“El gran repte d’aquesta convenció és guanyar-se el suport dels votants de Hillary molestos després de les primàries”, va dir a l’AVUI Tom Knecht, professor de polítiques de la Universitat de Denver, que creu que la divisió encara durarà un temps però que la convenció “és el camí a la reconciliació”.

En un altre intent d’unitat, els Clinton pujaran a l’escenari per parlar a la convenció i el partit confia que ho aprofitin per demostrar amb contundència el seu suport a Obama, que aquests dies es troba de gira per alguns dels Estats que seran claus al novembre.

Però els republicans han vist en aquest petit drama una oportunitat per atacar els demòcrates en diversos espots televisius i ara s’han convertit en els més acèrrims admiradors de Hillary. Segons Carly Fiorina, consellera de McCain, moltes dones demòcrates estan “sorpreses” pel fet que Obama hagi escollit Joe Biden com a número dos “quan Hillary Clinton va demostrar durant les primàries que era la persona amb més vots –18 milions– i una gran candidata”.

L’altre gran objectiu de la convenció és donar a conèixer el veritable Obama i definir les seves diferències amb el republicà, John McCain, que consideren que segueix el mateix guió. No estalviaran atacs, una tasca que recau en Biden.

El precedent de Kerry
Els demòcrates han après la lliçó de la convenció del 2004 quan John Kerry es va quedar curt en les crítiques a George W. Bush i ho va pagar car. Ara han pres com a model la convenció del 1992, quan Bill Clinton va aprofitar per resoldre dubtes sobre la seva vida personal i sobre el que faria com a president. La responsabilitat d’humanitzar Obama recau en la seva esposa Michelle, que ahir era la convidada estrella de la primera jornada d’aquest macroespectacle que és la convenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.