Política

La UE determina que Euskadi pot fixar impostos diferents dels de l'Estat espanyol

Política

Les tres diputacions forals d'Euskadi podran continuar fixant els seus propis impostos, encara que siguin diferents dels de la resta de l'Estat, si el Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) no determina que les diputacions d'Euskadi, Guipúscoa i Àlaba incompleixen algun dels requisits fiscals que se'ls exigeixen: autonomia institucional, de procediment i econòmica.

Això és el que va dictaminar ahir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, després que ara fa dos anys el mateix TSJPB li demanés que aclarís si -d'acord amb la legislació de la UE- la fiscalitat basca pot ser diferent de la vigent a la resta de l'Estat. L'objectiu era posar fi a les disputes sobre l'impost de societats: a Euskadi d'un 32,5%, a Espanya d'un 35%. La Rioja i Castella i Lleó havien denunciat aquesta diferència, i el Suprem va arribar a considerar il·legal l'impost de societats basc.

Ara el Tribunal de Luxemburg avala el concert econòmic en determinar que les tres diputacions disposen de prou autonomia institucional i de procediment. Però demana al TSJPB que verifiqui que el cupo no s'utilitza per compensar la possible caiguda d'ingressos.

És a dir, que la reducció del tipus impositiu a les empreses d'Euskadi no es compensa amb ajudes procedents de l'Estat. Si l'alt tribunal basc detectés que hi ha algun tipus de compensació, això significaria que el País Basc no té l'autonomia econòmica suficient i, per tant, no podria fixar tipus d'impostos diferents dels espanyols.

Ahir tant el vicepresident econòmic de l'executiu espanyol, Pedro Solbes, com el lehendakari, Juan José Ibarretxe, van subratllar que el cupo basc no té res a veure amb l'autonomia fiscal basca, i que es calcula només en funció del cost de les competències de l'Estat a Euskadi.

Ibarretxe va qualificar "d'històrica" la decisió del Tribunal de Justícia de la UE, i va restar importància a la petició feta al TSJPB, ja que "el càlcul de la quota és perfectament clar i no existeix cap tipus de compensació" de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Yolanda Díaz anuncia un acord entre Sumar i el PSOE per derogar la Llei mordassa

Barcelona
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona