Política

CDC veu un punt d'inflexió en l'actitud de la nova Esquerra

Política

Després de dos anys de retrets mutus, els màxims dirigents de CiU i d'Esquerra van formalitzar en una reunió l'1 de juliol l'obertura d'una etapa de desglaç. En una entrevista a l'AVUI, Joan Puigcercós va fer dimecres un pas més i es va mostrar partidari de passar pàgina a la rancúnia i de primar el diàleg i la col·laboració amb la federació nacionalista. L'entorn d'Artur Mas detecta un "punt d'inflexió" en la nova direcció republicana i celebra el "gest" de Puigcercós, que per primera vegada d'ençà del pacte entre Mas i Zapatero sobre l'Estatut -el 21 de gener del 2006- ha aparcat les acusacions de traïció i ha optat per passar pàgina.

Reticències
Dues coses han agradat especialment l'entorn del dirigent nacionalista. D'entrada, que Puigcercós hagi expressat el seu convenciment que "Mas va pactar amb Zapatero perquè creia que era el millor per al país", un reconeixement que fa pensar en un "canvi d'actitud" dels republicans envers la federació ara que és Puigcercós qui la pilota.

Segons fonts pròximes a Mas, es tracta d'un gest que afavoreix el diàleg i que pot desembocar en una aproximació. I també s'ha valorat que el president de la formació independentista reconegués que fa un temps els republicans veien en CiU "l'element a batre", fet que, tal com va admetre Puigcercós en l'entrevista, "ara ha canviat". "Ara veiem que hi podem parlar i que hi pot haver una entesa", va declarar.

Malgrat aquest principi d'acostament, els dirigents convergents mantenen les seves reticències i, amb la vista posada en l'escenari postelectoral, donen per fet que si les forces del tripartit sumen, Esquerra Republicana el tornarà a reeditar.

Cert canvi de rumb
De moment, públicament els republicans eviten posicionar-se i són majoria els que aposten per recuperar l'equidistància pròpia de l'horitzó electoral sense anar més enllà. Entre altres coses perquè, si no hi ha canvis, falten dos anys per als pròxims comicis i ara com ara ERC ha decidit no trencar el govern pel finançament, de manera que a priori tenen un compromís amb el PSC i ICV fins al 2010. Això no vol dir que alguns dirigents de la cúpula no tinguin al cap un cert canvi de rumb, que passa per acostar posicions i treballar conjuntament amb Convergència. És precisament Puigcercós qui encapçala aquesta estratègia i d'aquí l'intent de reforçar els ponts amb la federació.

També el secretari general, Joan Ridao, ha deixat clar que no acceptaran un model de finançament que no tingui el vistiplau de CiU. I ahir Puigcercós va coincidir amb Mas a alertar José Montilla que la flexibilitat en la negociació té uns límits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.