Política

El president de Sèrbia no descarta fer partir Kosovo

Sèrbia

El president de Sèrbia, Boris Tadic, s’ha referit per primera vegada obertament a una eventual “partició” de Kosovo, la independència de la qual no és reconeguda per Belgrad, segons va informar ahir la web de la cadena de ràdio i televisió sèrbies B92. “Estic disposat a estudiar aquesta opció si s’esgoten totes les altres, però n’hi ha moltes”, va declarar Tadic preguntat sobre si “la partició de Kosovo és acceptable”. Tot i això, el president serbi va remarcar que aquesta opció no és a l’“ordre del dia” i que el seu govern aposta per tenir Kosovo sota sobirania de Belgrad i dotar l’exprovíncia sèrbia d’una àmplia autonomia.

L’exministre d’Exteriors serbi Goran Svilanovic va confirmar que aquest és “el primer cop” que Tadic parla d’una eventual partició de Kosovo en què la part del nord de majoria sèrbia passaria a dependre de Belgrad. “Es tracta d’una aproximació realista de Sèrbia. Finalment, al cap d’anys, es discuteix” sobre Kosovo, va dir Svilanovic, que creu que les paraules del president serbi poden ser molt ben acollides per la major part dels països europeus,“bloquejats amb la seva decisió de reconèixer” la independència de Kosovo.

Mentrestant, l’Assemblea General de l’ONU discutirà el 8 d’octubre un projecte de resolució de Sèrbia en què es demana l’opinió del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) sobre la legalitat de la independència de Kosovo. El document presentat per Belgrad demana si la declaració d’independència “s’ajusta al dret internacional”. Sèrbia la considera “una violació de la Carta de l’ONU i d’altres documents claus del sistema jurídic internacional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.