Política

L'autor de la rèplica il·legal en català de la web de l'Eurocambra llança una campanya de recollida de firmes

CATALUNYA

L'informàtic lleidatà autor de la rèplica il·legal traduïda al català de la web del Parlament Europeu també ha copiat ara sense permís el portal de la nova televisió online de l'Eurocambra. Miquel Català, veí de 27 anys de la Granja d'Escarp (Segrià), llançarà oficialment aquest dimecres www.europarl.cat/tv, on recollirà signatures per reclamar l'oficialitat del català a les institucions europees. Europarl TV va començar a emetre aquest 17 de setembre en 22 llengües, totes les oficials de la UE tret del gaèlic. El seu director, Michael Shackleton, està estudiant si pot emprendre accions legals contra Català.

"Quan ho han intentat polítics de diferents tendències durant anys i no ho han aconseguit, només queda la petició directa de la societat civil', defensa Català. "La nostra llengua a Europa és un dels nostres drets, però encara avui, després de vint anys de la nostra incorporació a la Unió Europea, no se'ns reconeix, cal conquerir aquest dret', reclama l'informàtic lleidatà, que ha demanat la implicació de la Plataforma per la Llengua.

A www.europarl.cat/tv, Català hi ha penjat un formulari en 24 idiomes –els 23 oficials més el català– en què demana als internautes les seves dades personals perquè firmin a favor de l'oficialitat de la llengua catalana a la UE. "És una campanya de reivindicació de l'oficialitat de la llengua catalana a Europa en forma de recollida de signatures" explica Català.

El canal de televisió que dirigeix Shackleton té un pressupost anual de nou milions d'euros i una plantilla de setanta persones. Més d'un terç d'aquests recursos es destinen als serveis de traducció, ja sigui a través de dobladors o de subtítols. "El nivell de demagògia en l'acte de presentació superava amb escreix el que estic disposat a tolerar", es queixa Català. A més "lamenta que "cada nou projecte d'Europa és un projecte sense la llengua catalana, l'últim ha estat EuroparlTV''.

L'informàtic de 27 anys reclama als eurodiputats catalans que "deixin de creure que els volem veure per pantalla i s'adonin que no són ells els protagonistes".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.