Política

Montilla adverteix a Mas que el seu entorn "no li fa cap favor" si vol arribar a president

Política

L'oposició es va posar ahir les piles al Parlament. El primer sorprès va ser el president José Montilla, que, acostumat a unes sessions de control que adormen les cabres, va acabar estirant les orelles a CiU per haver tensat l'estratègia fent sortir l'hiperactiu Oriol Pujol. "Això no li fa bé a CiU, i menys al lideratge de Mas, que és una persona intel·ligent i prudent. No li fan un favor a Mas, si vol ser president algun dia", va advertir Montilla. I és que el de CiU era el tercer envit que rebia en una sessió de control al govern que el va obligar a arremangar-se.

El primer a repartir va ser el portaveu de Ciutadans, Albert Rivera. El diputat del grup mixt va aparcar per un dia l'habitual monotonia cromàtica de les seves preguntes per retreure al president que presumeixi de cohesió del govern quan ICV crida els ciutadans a participar en una manifestació contra la llei d'educació. Montilla no es va girar ni un cop per mirar el ciutadà, al qual va dedicar una resposta clixé tipus: "El que l'hauria de preocupar és la cohesió del seu grup". Però el clatell del president no va impressionar Rivera, que va contraatacar: "¿Vostè creu que és digna, la resposta que ha donat? El govern és vostè, jo sóc l'oposició!".

No va tenir més èxit el popular Daniel Sirera quan va retreure a Montilla que des que és president 20.000 catalans s'han quedat sense feina i 13.000 autònoms sense negoci. De nou, resposta de recurs: "Des que sóc president també ha fet fallida Lehman Brothers i vostè ha deixat de ser president del PP". Però el popular havia fet els deures i tenia a punt un "a vostè no el paguen perquè es preocupi pel meu futur, sinó pels catalans que es queden sense feina". Fins i tot entre els escons de CiU va aconseguir el retret de Sirera arrencar aplaudiments. "Excepte els membres del seu govern, la resta de catalans estan pitjor que fa dos anys", va reblar el diputat.

CiU tensa
Al president només li va faltar la sorpresa final de CiU. Els nacionalistes van decidit tensar l'estratègia d'oposició al govern sense crispar la imatge d'Artur Mas i van abocar l'entusiasta Oriol Pujol a l'escomesa. El número dos del grup nacionalista va ironitzar sobre els advertiments de Montilla al govern espanyol i el va acusar d'incomplir acords unitaris en temes com el Prat, la reprovació de la ministra Magdalena Álvarez i el finançament municipal. "Vostè configura també part del govern de l'Estat, vostè no pot plantar cara i no estem en temps de descompte. Senyor president, vostè ha perdut el crèdit", va reblar.

"De tant mirar el pinyol, vostès ja no veuen l'oliva", va ser la rèplica de Montilla, en referència al nom amb què es coneix el nucli dur de CiU. El president va insistir que el govern no renuncia a res i que defensarà els interessos de Catalunya.

Pel camí, Montilla també va haver de sentir com el líder d'ERC, Joan Puigcercós, l'advertia que Catalunya necessita reduir el dèficit públic, a més de replicar a les cites de Charles Dickens que dilluns havia utilitzat el president en la seva conferència de dos anys de govern recorrent a Churchill: "Són temps per arriscar i per resistir", va dir Puigcercós. Fins i tot l'ecosocialista Jaume Bosch, encara ressacós de l'assemblea d'ICV del cap de setmana, tot i ajudar-lo a parar els peus a l'oposició, va aprofitar per recordar-li que cal adaptar el Pacte d'Entesa a la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.