Política

L'Ateneu Barcelonès i UPyD s'acusen mútuament de mentir sobre els preparatius de l'acte de Rosa Díez

Política

L'acte de la portaveu estatal d’Unión, Progreso y Democracia (UPyD), Rosa Díez, a l’Ateneu Barcelonès per explicar el seu projecte de “regeneració democràtica” ha creat malestar entre diversos socis de l'entitat, crítics amb el fet que es cedeixi una sala a un dels màxims exponents de l’anticatalanisme.

La conferència, en un to de míting reconegut per la mateixa Díez en un dels moments en què els 250 assistents l'han interromput per aplaudir, ha provocat una tensió creixent aquest dijous al vespre, fins al punt que els responsables de l'Ateneu i els dirigents d'UPyD han acabat acusant-se mútuament de mentir.

Els uns han assegurat que el partit no els va comunicar qui era el conferenciant quan van llogar la sala d'actes, i els altres mantenen que aquest extrem és "mentida". Segons el coordinador del partit a Catalunya, Ángel Hernández, ell mateix va explicar a una de les gestores de l'espai que anys enrere, aleshores com a militant del PSC, havia estat a l'Ateneu per escoltar Alfonso Guerra. "I ara vindré a escoltar Rosa", assegura que li va dir.

Els encarregats de l'entitat neguen que aquesta conversa es produís, i remarquen que a la fitxa de sol·licitud de la sala no es feia constar el nom del conferenciant. Per això, quan aquest dimarts van saber que la diputada era la convidada, l'entitat va haver-se de plantejar a corre cuita què feia.

Per no alimentar el victimisme
Davant el malestar d'algun dels socis –tot i que asseguren que només un ha presentat una queixa formal–, la junta directiva presidida per Oriol Bohigas va discutir el cas mitjançant una roda de trucades telefòniques –no eren a temps de reunir-se– i va decidir fer pública una nota, que aquest vespre estava penjada al vestíbul, a l'ascensor i a la porta de la sala d'actes.

El text especifica que l'acte "no forma part de l'agenda de l'Ateneu Barcelonès" i que aquesta entitat "en cap cas es responsabilitza de les opinions d'UPyD". A més, afegeix, "UPyD en cap moment va informar l'Ateneu que l'espai s'utilitzaria per a una conferència de la senyora Rosa Díez, amb el relleu públic i implicacions logístiques que això comporta".

L'Ateneu assegura que es va assabentar de la presència de la diputada "pels  mitjans de comunicació". Pep Montes, gerent de l'Ateneu, s'ha mostrat "dolgut" perquè els convocants de l'acte "no han anat amb la veritat per davant". Tot i això, un cop es va tenir coneixement de la presència de Díez, la junta va decidir permetre la conferència "per no alimentar el victimisme". La nota assenyala que l'acte s'ha fet "per respecte a la tradició de pluralitat" que caracteritza l'Ateneu i "per donar veu a totes les forces polítiques", encara que siguin "allunyades de les posicions catalanistes de consens a Catalunya".

Anunci a la web
Malgrat les raons esgrimides per l'Ateneu Barcelonès, la web d'UPyD anunciava aquest acte des de mitjans del mes de novembre. Finalment hi han assistit unes 250 persones, i una cinquantena més s'ha quedat sense poder entrar a la sala, plena de gom a gom.

Un dels assistents ha demanat a Rosa Díez si notava les vibracions de l'entitat, per la qual hi han passat tots els polítics catalanistes, entre els quals ha esmentat Enric Prat de la Riba. La resposta de Díez ha estat que no notava cap sensació especial, perquè "els no nacionalistes a qualsevol lloc d'Espanya ens trobem com a casa".

Díez ha arengat el públic, que s'ha mostrat entusiasta en tot moment, sobre la necessitat de retornar a l'Estat competències que actualment tenen les comunitats autònomes, com l'educació o la sanitat. "Per què som tan de poble de creure que no se'ls poden prendre aquestes competències? És que les han comprat en algun lloc?", ha reptat.

Per la diputada, també és important canviar la llei electoral, que segons el seu parer "afavoreix el bipartidisme i la concentració de vot, fet que beneficia els partits nacionalistes que es presenten només en regions petites". "S'ha de canviar la llei electoral perquè el vot del meu veí que vota el PNB no valgui sis vegades més que el meu", ha advertit entre aplaudiments.

Segons Díez, el problema del desvertebració d'Espanya no ve dels "partits nacionalistes, sinó dels partits nacionals que es comporten com a nacionalistes", en un ús del vocabulari que tracta com a nacionalistes els catalans, els bascos i els gallecs però no els espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.