Política

L’ONU accepta consultar a l’Haia si la independència de Kosovo és legal

Món

L’Assemblea General de l’ONU va aprovar ahir la proposta de Sèrbia de consultar al Tribunal Internacional de Justícia de l’Haia (TIJ) sobre la legalitat de la declaració unilateral d’independència de Kosovo. La resolució va rebre el suport de 77 dels 192 membres de l’Assemblea. Sis Estats hi van votar en contra i 74 es van abstenir.
El text serbi sol·licita que es pregunti al tribunal si la declaració d’independència proclamada per les autoritats kosovars el 17 de febrer passat s’ajusta al dret internacional. Belgrad ha assegurat que respectarà l’opinió del tribunal, sigui la que sigui, tot i que no tindrà un caràcter vinculant.

El ministre d’Exteriors serbi, Vuk Jeremic, va indicar que demanar l’opinió del tribunal és la “via més prudent” per resoldre la crisi causada per la declaració unilateral de Pristina.

“És un enfocament legal, sense polèmica i d’alts principis que ajudarà a reduir les tensions a la regió”, va apuntar Jeremic en la intervenció que va fer davant el ple de l’Assemblea General. Jeremic va advertir que permetre la independència unilateral del territori balcànic suposa “establir un precedent per a altres parts del món amb intencions secessionistes”.

 Entre els països que van donar suport a la proposta sèrbia es troben Rússia, la Xina, Espanya i Grècia, que fa vuit mesos no van donar suport a la proclamació de la sobirania de Kosovo. Però la suma dels Estats que es van abstenir i que hi van votar en contra és superior a la xifra dels que hi van donar suport, fet que, segons l’ambaixador britànic davant l’ONU, John Sawers, demostra que la majoria de països “no estan a favor del text serbi”.

Fins ara, prop de 50 països, entre els quals els EUA i la majoria de membres de la UE, han reconegut la independència de Kosovo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.