Política

El secretari nord-americà de Defensa vol aturar al juliol la reducció de tropes a l’Iraq

Bagdad viu una altra jornada sagnant, amb 19 morts en dos atemptats

El secretari nord-americà de Defensa, Robert Gates, ha propugnat aquest dimarts una pausa en la reducció del contingent de tropes dels EUA a l’Iraq després del juliol, quan està previst que s’acabi el replegament de cinc brigades de combat. Gates feia aquestes afirmacions durant la seva visita a Bagdad, on dos atemptats van fer 19 morts.

“Crec que la idea d’un breu període de consolidació i d’avaluació és probablement lògic” després d’una fase de reducció del nombre de soldats que ha de passar dels actuals 157.000 a uns 130.000 d’ara al juliol del 2008, va declarar Gates.

El president George W. Bush va ordenar l’any passat el desplegament de 30.000 efectius suplementaris a l’Iraq per frenar la creixent violència sectària entre la majoria musulmana xiïta i els àrabs sunnites, que abocava el país una guerra civil. El pròxim juliol, el nombre de tropes dels EUA tornarà a ser el mateix que abans del desplegament de tropes addicional iniciat l’any passat.

Poc abans que Gates marxés de la capital iraquiana, dos cotxes bomba van fer explosió en un barri cèntric de la ciutat davant dels locals d’una organització tribal, amb un balanç de 19 morts i 45 ferits, segons fonts de seguretat.
Tot i aquesta explosió, el general Jeffrey Hammond, comandant del sector de Bagdad, va afirmar ahir que “prop del 70% de la capital està sota control” de les forces iraquianes i nord-americanes, i va afegir que els atacs han disminuït en un 75% des del juny passat.

La presència militar a l’Iraq és ara un afer especialment important als EUA, que estan immersos en un any de campanya per a les eleccions presidencials de novembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.