Política

Guanya l'abstenció

Catalunya, amb un 53%, registra l’afluència a les urnes més baixa de l’Estat

Avui tots els partits seguiran la tradició i s’espremeran les neurones per fer la lectura que més els beneficiï dels resultats electorals. Però damunt la taula bull una patata calenta que demostra el fracàs de totes les formacions: l’abstenció. Catalunya, amb un 46,2% d’abstenció, va aconseguir ahir la pitjor marca de participació de tot l’Estat. A Barcelona, segons dades de l’Ajuntament, el trist 49,6% de vots és 10,6 punts més baix que en les passades municipals i només les europees del 2004 el superen. El PSC és la força més votada, manté Barcelona i guanya Tarragona, però només CiU incrementa percentatge de vot en un mapa que també castiga ERC i ICV.

El PSC va aconseguir conservar la ciutat de Barcelona, tot i que va continuar la caiguda de vot que va patir el 2003 i va quedar per sota del 30% dels escrutinis. Pel que fa a la resta de capitals, va prendre Tarragona a CiU i es va enfilar fins a la majoria absoluta a Lleida, a més de mantenir Girona. Els socialistes continuen com a primera força municipal, però en l’altre plat de la balança apareixen els 185.000 vots que li han quedat pel camí, tot i l’increment del nombre absolut de regidors.

CiU és l’única de les grans formacions catalanes que incrementa percentualment vot i es manté com a primera força en regidors a més de conservar les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona. Els nacionalistes no han aconseguit repetir la victòria de fa sis mesos a la ciutat de Barcelona, però han incrementat de manera notable la presència al consistori i, amb quatre regidors més, és l’única força que puja en nombre absolut de vots.

ERC ha perdut a Barcelona més de 40.000 vots i un regidor. A Catalunya, tot i tenir més edils, ha perdut algun municipi emblemàtic com la Seu d’Urgell, on l’ha superat CiU, igual que a Banyoles. Sembla que al territori republicà el tripartit no ha caigut gaire bé, i en alguns casos ERC fins i tot ha perdut la clau que ostentava, en benefici de la CUP. Aquesta formació independentista, afavorida per l’abstenció, ha arribat als 20 regidors.

També ICV ha patit un revés a Barcelona, amb 35.000 vots i un edil menys. A Catalunya, malgrat el descens de vot, ha incrementat el nombre d’edils. El PP aguanta a la capital catalana, però és l’única força que ha perdut en percentatge de vot i regidors. Aquests comicis han confirmat la sagnia cap a Ciutadans, tot i que punxen i no entren a Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.