Política

"El PP és la primera marca, Ciutadans és la còpia"

Entrevista a Dolors Nadal, candidata del PP de Catalunya

Dolors Nadal, designada de nou cap de llista del PP per Barcelona, té l’oportunitat de refer-se dels mals resultats que va obtenir el 2004.

Per què s’ha fet tant soroll amb la designació del candidat popular?
No hi ha hagut ni soroll ni remor. El nostre partit fa sempre el mateix procediment. Ja es va fer així el 2004.

S’ha sentit qüestionada?
Insisteixo, no hi ha hagut ni remor ni soroll. Sempre ho hem fet així. Si repassa els diaris de fa quatre anys veurà que va passar el mateix.

Quin serà l’eix de la seva campanya?
L’economia i la defensa de la llibertat. En aquest moment, per molt que des del govern es digui que vivim en l’economia de la Champions, les famílies no hi viuen. Les grans xifres són una cosa, però en el dia a dia les famílies s’han vist molt perjudicades per l’acció de govern. Baixarem els impostos i pujarem les pensions.

Si hi ha una recessió a Espanya, és per culpa del govern?
El govern té una responsabilitat bàsica: no haver fet res. En aquesta legislatura, el senyor Zapatero no ha fet cap reforma en matèria econòmica. Nosaltres vam deixar un país amb musculatura, amb un fons de garantia de pensions ben farcit, i aquests anys s’ha anat vivint de renda del que vam fer. Amb la inacció de Zapatero, hem patit la pujada dels tipus d’interès, la pujada de les hipoteques...

La pujada de les hipoteques és culpa del govern?
El que mostra és que el país no està preparat perquè no s’han pres les mesures que s’havien de prendre. No és culpa del govern que caigui la borsa, però la borsa espanyola cau més que les altres.

Quines mesures s’havien de prendre?
Li dic les que nosaltres prendrem. Impulsarem una rebaixa d’impostos de gran importància, introduint l’excempció de l’IRPF pels mileuristes; deducció en quota de mil euros a les dones treballadores; reducció de l’impost de societats. On estan millor els diners és a la butxaca dels ciutadans i de les empreses. Des de l’esquerra ens pregunten com es poden baixar alhora impostos i pujar prestacions. Això és el cercle virtuós, que ja vam dur a terme quan vam governar. Es genera molta més activitat i s’estimula l’economia, hi ha molta més gent treballant, moltes més empreses pagant impostos i, d’aquesta manera, s’incrementa la recaptació. Aquesta és la nostra recepta, que a la premsa internacional se’n deia la recepta espanyola. Quan nosaltres vam accedir al govern vam trobar un país en absoluta fallida, no es podien pagar ni les pensions, hi havia més de tres milions d’aturats. Vam abaixar impostos, vam aconseguir entrar a l’euro, i vam prestigiar les nostres institucions reguladores. Amb Zapatero, la gestió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha estat del tot millorable...

Durant el govern popular va haver de dimitir Pilar Valiente, presidenta de la CNMV, pel cas Gescartera...
Miri, vostè em preguntava què farem, i jo li ho explico. El que li dic és que les institucions reguladores s’han desprestigiat.

Quan parla de llibertat s’està referint al tema de la llengua?
El tema fonamental de campanya serà l’economia, que és el que preocupa a la gent, i també la llibertat. Mariano Rajoy ja ha fet propostes en aquest tema que és bàsic.

Està del tot normalitzat el català?
Era absolutament imprescindible la llei de normalització lingüística del 1983. El català era una llengua arraconada, que només es parlava a l’àmbit familiar. Era necessari recuperar la normalitat d’una llengua culta que és un patrimoni universal i que havia estat perseguida.

Ara ja no corre cap perill el català?
Una llengua que ha sobreviscut a aquesta persecució, a mi no em fa patir. El català és la llengua de totes les administracions, té una projecció importantíssima, amb un bagatge literari molt sòlid.

I el castellà corre perill a Catalunya?
El castellà és una llengua molt potent, que la parlen milions de persones. A Catalunya el que s’ha de respectar és la llibertat . El president Montilla porta els seus fills a una escola privada perquè s’ho pot permetre. Però hi ha gent que ha de portar els seus fills a la xarxa pública. ¿Per què qui va a l’escola pública no pot escollir també la llengua vehicular dels seus fills? És una qüestió de llibertat.

No tem que els immigrants llatinoamericans trïin el castellà?
Els immigrants triaran o el castellà, o les dues llengues... Aquesta és una terra que acull en català i en castellà. Tenim un bilingüisme integrador. Al carrer no hi ha cap problema, pots parlar en català o en castellà amb tota naturalitat.

Aquest discurs sobre la llengua els pot dificultar el pacte amb CiU...
En aquestes eleccions només hi ha dues opcions: votar popular o votar socialista, perquè el senyor Duran ja ha dit que vol pactar amb la senyora Chacón. El millor que pot fer és anar de número dos de la senyora Chacón.

Si guanya Rajoy, i no ho fa amb majoria absoluta, amb qui pactaran?
Qui no vol pactar amb nosaltres és el senyor Duran. La voluntat d’arribar a acords del PP està demostrada. Ho hem fet amb CiU, amb PNB, amb Coalició Canària...

Si CiU condiciona un pacte a la retirada del recurs de l’Estatut al Tribunal Constitucional (TC), què faran?
El PP no retirarà el seu recurs al TC. És important recordar que l’Estatut també l’han recorregut comunitats autònomes socialistes, i el defensor del poble, que és socialista. A més, el president Maragall va dir que abans de reformar l’Estatut s’hauria d’haver reformat la Constitució...

Vostès s’haguéssin prestat a reformar la Constitució?
Nosaltres proposem una reforma constitucional al programa, en el sentit que allò relacionat amb les reformes estatutàries, i les institucions judicials, necessiti majories reforçades en comptes de majoria simple.

Manuel Pizarro és anticatalà com diuen algunes forces polítiques?
No. El que és anticatalà es voler aillar Catalunya. Miri, hi havia una companyia que cotitzava en borsa, i que era molt cara: Endesa. I una companyia privada la volia comprar a un preu molt barat. El senyor Pizarro, que era president d’Endesa , va defensar els interessos dels seus accionistes.

Troba a faltar Piqué?
Piqué és una persona que aprecio i que forma part de la història del meu partit. Jo tinc el suport del meu president, que és Daniel Sirera, i dels president nacional, que és Mariano Rajoy.

Què en pensa de Ciutadans i de l’UPD de Rosa Díez?
Nosaltres som primera marca i Ciutadans i UPD són la segona. Els ciutadans voten l’original i no la còpia.

Quin és el seu objectiu electoral?
Lligar la maionesa. Aportar el suficient perquè Mariano Rajoy sigui president.

Va ser un fracàs personal el mal resultat del 2004?
Va ser un resultat molt inesperat. Totes les dades que teníem ens deien que tindríem un molt bon resultat i que revalidaríem la majoria. El que passa és que els ciutadans van anar a votar en una situació de xoc emocional molt important.

Perquè el PP té tan vot ocult?
El PP és un partit molt important, homologat als partits de centre i liberals d’Europa. És el partit més important d’Espanya amb 700.000 militants. A Catalunya formar part del PP no afebleix sinó que enforteix. El que ens passa és que durant la campanya el vot es mou molt.

Què en pensa de la detenció dels suposats terroristes islamistes?
Voldria felicitar els cossos i forces de seguretat per la seva actuació i voldria llançar un missatge de serenitat ciutadans. Cal una estreta col·laboració de totes les forces de seguretat i dels partits polítics. I que el conseller Joan Saura sàpiga que la seva prioritat és la seguretat dels ciutadans. No pot ser que divendres muntés una posada en escena amb Rubalcaba després d’haver-nos demostrat que no en sap ni un borrall.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.